Διακοπές με το κατοικίδιό σας - Πώς θα ταξιδέψετε με πλοίο

Photo credits: freepik.com  
Κανονίζετε τις διακοπές σας και φυσικά, μαζί σας θα πάρετε και το κατοικίδιό σας. Αν ταξιδεύετε με πλοίο, καλό είναι να γνωρίζετε τι ισχύει για τη μεταφορά του σκύλου ή της γάτας σας.

Όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επιτρέπουν κατοικίδια στο πλοίο, όμως ισχύουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ των εταιριών, γι’ αυτό είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε, ώστε να είστε ενήμεροι.

  • Οι επιβάτες πρέπει να δηλώσουν κατά την εντολή της κράτησης ότι θα ταξιδέψουν με κατοικίδιο.
  • Το κατοικίδιο σας πρέπει να έχει έγκυρο βιβλιάριο υγείας / διαβατήριο κατοικιδίου.
  • Τα κατοικίδια δεν μπορούν να ταξιδεύουν ασυνόδευτα.
  • Οι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα, την ασφάλεια και την υγιεινή του κατοικίδιου ζώου τους.
  • Οι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε πιθανή ζημιά ή βλάβη, που μπορεί να προκληθεί από το κατοικίδιό τους σε οποιονδήποτε τρίτο.

Οι επιβάτες με προβλήματα όρασης μπορούν να ταξιδεύουν με τον σκύλο-οδηγό τους, σύμφωνα με τον εθνικό νόμο (Νόμος αρ. 376, 25 Αυγούστου 1988) και τους διεθνείς και κοινοτικούς κανονισμούς (άρθρο 11.5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010), χωρίς επιπλέον κόστος, αλλά η ακτοπλοϊκή εταιρεία / ταξιδιωτικός πράκτορας θα πρέπει να ενημερωθεί κατά την εντολή της κράτησης.

Ανάλογα με την εταιρεία και το πλοίο με το οποίο ταξιδεύετε, θα βρείτε ειδικά διαμορφωμένους χώρους / κλουβιά στο πλοίο για σκύλους και γάτες, ενώ ορισμένες εταιρείες προσφέρουν και συγκεκριμένο αριθμό καμπινών όπου επιτρέπονται τα  κατοικίδια (καμπίνες για κατοικίδια). Άλλα κατοικίδια, όπως χάμστερ, πουλιά, κουνέλια επιτρέπονται επίσης, αλλά πρέπει να παραμένουν συνέχεια στα κλουβιά τους. Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου. Για τη διέλευσή τους από σκάλες ή διαδρόμους κατά τη μεταφορά τους πρέπει να παραμείνουν στο κλουβί ή να είναι δεμένα με λουρί και να φέρουν φίμωτρο. Πρέπει να είστε πάντα μαζί με το κατοικίδιό σας σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στο κλουβί μεταφοράς ή στην καμπίνα κατοικίδιων.

Τι ισχύει για κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία όσον αφορά στο κατοικίδια ζώα

Anek Lines Ferries: Τα κατοικίδια επιτρέπεται να μείνουν στο camper / τροχόσπιτο όταν έχει γίνει κράτηση για την υπηρεσία Camping on Board και πρέπει να μην ενοχλούν τους άλλους επιβάτες στο ανοιχτό κατάστρωμα. Επιπλέον, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός καμπινών για κατοικίδια. Συνιστάται κράτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι καμπίνες αναφέρονται ως Pet Friendly Cabins / καμπίνες κατοικίδιων στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων και υπάρχει επιπλέον χρέωση 50 ευρώ ανά κατοικίδιο, ανά διαδρομή. Επιτρέπονται το πολύ 2 κατοικίδια ανά καμπίνα κατοικίδιων. Εκτός από αυτά, υπάρχουν κι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι/κλουβιά για κατοικίδια σε καλυμμένο χώρο στο κατάστρωμα. Η χρέωση είναι 20 ευρώ ανά κατοικίδιο, ανά διαδρομή. Κάθε κλουβί μπορεί να φιλοξενήσει 1 κατοικίδιο χωρίς εξαιρέσεις. Απαραίτητη η κράτηση των απαιτούμενων κλουβιών εκ των προτέρων. Επίσης, μπορείτε να έχετε το κατοικίδιο μαζί σας στο κατάστρωμα. Η υπηρεσία αυτή είναι χωρίς επιβάρυνση αλλά απαγορεύεται να αφήσετε το κατοικίδιο σας μόνο του στο κατάστρωμα. Μην ξεχνάτε ότι τα κατοικίδια πρέπει να έχουν πάντα εισιτήριο, ακόμη και όταν ταξιδεύουν δωρεάν.

Minoan Lines: Διαθέτουν κλουβιά σε όλα τα πλοία τους σε διεθνή δρομολόγια και δρομολόγια εσωτερικού τα οποία είναι δωρεάν, ενώ όλα τα πλοία στα διεθνή δρομολόγια διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό καμπινών όπου επιτρέπονται τα κατοικίδια. Στα δρομολόγια εσωτερικού διατίθενται καμπίνες για κατοικίδια στα πλοία Knossos Palace, Festos Palace και Kydon Palace.

Ventouris Ferries: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα βρείτε κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

Blue Star Ferries: Διαθέτει έναν περιορισμένο αριθμό καμπίνων για κατοικίδια στα πλοία με προορισμό Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Σποράδες και νησιά Αργοσαρωνικού. Είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση για αυτές τις καμπίνες εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας, διατίθεται επίσης ένας μικρός αριθμός κλουβιών εκτός από τα πλοία Flying Dolphin, στα οποία μπορούν να ταξιδέψουν μόνο κατοικίδια σε κλουβί μεταφοράς για μικρά κατοικίδια έως 10 κιλά. Στα πλοία διατίθενται ειδικοί χώροι για την καθημερινή υγιεινή των κατοικίδιων (εκτός από πλοία Flying Dolphin).
Στα πλοία με προορισμό την Κρήτη, τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε καμπίνες κατοικίδιων ζώων ή στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά στο κατάστρωμα του πλοίου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού καμπίνων για κατοικίδια, είναι απαραίτητο να τα κάνετε κράτηση εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας. Στο πλοίο διατίθενται ειδικοί χώροι για την καθημερινή υγιεινή των κατοικίδιων.

Grimaldi Lines Ferries: Μπορούν να ταξιδεύουν όλα τα κατοικίδια που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΕ) 576/2013, στα πλοία της Grimaldi Lines με ασφάλεια και άνεση, στα καθορισμένα κλουβιά ή στις καμπίνες κατοικιδίων μαζί με τους κηδεμόνες τους. Αποκλειστικά για γάτες και σκύλους, υπάρχουν κλουβιά στο πλοίο για τη διαμονή τους, ενώ άλλα ζώα (κουνέλια, πουλιά, ερπετά κ.λπ.) πρέπει να ταξιδεύουν σε κλουβιά μεταφοράς που ανήκουν στον επιβάτη. Εάν θέλετε να έχετε το κατοικίδιό σας στην καμπίνα μαζί σας, πρέπει να αγοράσετε το κιτ κατοικίδιων / pet kit που κοστίζει 10€ ανά καμπίνα ανά διαδρομή. Αυτή η υπηρεσία καθιστά κάθε τύπο καμπίνας προσβάσιμο σε κατοικίδια, επιτρέποντας στους επιβάτες να έχουν τα κατοικίδιά τους μαζί τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και ταυτόχρονα να είναι υπεύθυνοι για τη διαμονή και την απαραίτητη φροντίδα και υγιεινή τους. Η καμπίνα για την οποία αγοράζετε το κιτ κατοικίδιων / pet kit είναι εξοπλισμένη με συγκεκριμένο κιτ κρεβατιού και υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία καθαρισμού στο τέλος του ταξιδιού κατάλληλη για την παρουσία ζώων. Ο επιβάτης που επιλέγει το pet kit θα βρει επίσης την ειδική τσάντα καλωσορίσματος που αποτελείται από: βαμβακερή τσάντα με το λογότυπο Grimaldi Lines, μια απορροφητικό κάλυμμα 60×90, ένα μπολ από αδιάβροχο υλικό με το λογότυπο Grimaldi Lines, ένα ρολό με 15 βιοδιασπώμενες σακούλες υγιεινής 23×33.

Golden Star Ferries: Τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε καμπίνες κατοικίδιων ζώων ή στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά στο κατάστρωμα του πλοίου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού καμπίνων για κατοικίδια, είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας.

Fast Ferries: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα βρείτε κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

A-Ships: Υπάρχει χρέωση 20€ ανά κατοικίδιο που καταβάλλεται στο λιμενικό γραφείο την ημέρα της επιβίβασης. Κατόπιν αιτήματος, επιτρέπονται μικρά κατοικίδια σε καμπίνες. Θα βρείτε επίσης κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

Aegeon Pelagos: Τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε καμπίνες κατοικίδιων ζώων ή στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά στο κατάστρωμα του πλοίου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού καμπίνων για κατοικίδια, είναι απαραίτητο να τα κάνετε κράτηση εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας.

Alpha Lines: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα βρείτε κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

Ane Kalymnou: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα βρείτε κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

Aegean Flying Dolphins: Τα κατοικίδια παραμένουν στον ενδιάμεσο ανοιχτό χώρο του πλοίου (πάντα με λουρί και συνοδό) και πρέπει να φέρουν φίμωτρο. Στην περίπτωση ταξιδιού με μικρά κατοικίδια, η μεταφορά πρέπει να γίνεται σε κλουβί.

Levante Ferries: Τα κατοικίδια παραμένουν στον ειδικά καθορισμένο χώρο για κατοικίδια στο πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Μόνο κατοικίδια μικρού μεγέθους επιτρέπονται στις καμπίνες με τους κηδεμόνες τους αρκεί να βρίσκονται σε κουτιά μεταφοράς κατοικίδιων ή κλουβιά.

Dodekanisos Flying Dolphins, Aegean Speed Lines & Dodekanisos Seaways, Zante Ferries: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα βρείτε κλουβιά διαθέσιμα στο πλοίο, αλλά φροντίστε να επιβιβαστείτε νωρίς για να βρείτε χώρο για το κατοικίδιό σας. Εάν όλα τα κλουβιά είναι κατειλημμένα, οι κηδεμόνες πρέπει να παραμένουν στο ανοιχτό κατάστρωμα με το κατοικίδιό τους.

Anes Ferries: Τα κατοικίδια πρέπει να παραμένουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά) στο πλοίο. Τα μικρότερα κατοικίδια (<10 κιλά) μπορούν να παραμείνουν με τους ιδιοκτήτες τους σε κουτί μεταφοράς κατοικιδίων ή κλουβί. Τα κατοικίδια που δεν ταξιδεύουν σε κλουβί θα πρέπει να είναι δεμένα με λουρί και να φέρουν φίμωτρο ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: topetmou.gr