Διατροφή για μωρό 5 μηνών: απογαλακτισμός και στερεές τροφές

Το μωράκι σας έγινε ήδη 5 μηνών και σιγά σιγά, πάντα σύμφωνα με την ανάπτυξή του, αρχίζει η διαδικασία απογαλακτισμού και η προσθήκη στερεών τροφών στη διατροφή του. Η σύσταση είναι να συνεχίσετε το θηλασμό για τουλάχιστον 12 μήνες, καθώς τα οφέλη του είναι πολλαπλά τόσο για το μωρό, όσο και για εσάς.

Ωστόσο, οι στερεές τροφές είναι πολύτιμες και για εκείνα τα μωράκια που φαίνεται να μην χορταίνουν μόνο με το μητρικό γάλα. Αν ήδη, λοιπόν, το μωρό σας μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο χωρίς βοήθεια και του αρέσει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, ήρθε η ώρα του απογαλακτισμού.

Η διαδικασία της αντικατάστασης γίνεται σταδιακά. Κάθε γεύμα γάλακτος στη διάρκεια μιας ημέρας δίνει σιγά σιγά τη θέση του στις τροφές απογαλακτισμού. Κάθε νέα στερεή τροφή χορηγείται περίπου μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη και σε προοδευτικά αυξανόμενες ποσότητες, δηλαδή, την πρώτη μέρα 2-3 κουταλάκια και μετά γάλα. Τη δεύτερη μέρα 5 κουταλάκια και γάλα, την τρίτη μέρα 10 κουταλάκια και γάλα, κ.ο.κ.

Στον πέμπτο μήνα προστίθεται η κρέμα βανίλια και τα φρούτα. Προτιμήστε τις φρέσκιες τροφές και όχι συσκευασμένες. Μην προσθέτετε αλάτι και ζάχαρη. Η κρέμα βανίλια αντικαθιστά σταδιακά το δεκατιανό και απογευματινό του γάλα. Παρασκευάζεται με χλιαρό νερό και σκόνη για κρέμα, (20γρ. νερό με 1 μεζούρα σκόνη κρέμας, 40γρ. με 2 μεζούρες, 60γρ. με 3 μεζούρες, κλπ.). Σε ένα μπολ ρίχνετε χλιαρό νερό, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να χυλώσει. Είναι έτοιμη να τη δώσετε στο μωρό με κουταλάκι.
Διατροφή για μωρό 5 μηνών: απογαλακτισμός και στερεές τροφές

Στο μεσημεριανό, ξεκινήστε με 4-6 κουταλάκια του γλυκού πουρέ λαχανικών και στη συνέχεια δώστε στο μωρό σας το συνηθισμένο γεύμα γάλακτος. Μέρα με τη μέρα μπορείτε να αυξάνετε την ποσότητα των λαχανικών. Σε περίπτωση που το μωρό σας δεν είναι πρόθυμο να φάει τα λαχανικά, δοκιμάστε ξανά λίγες μέρες μετά, δοκιμάζοντας ενδεχομένως άλλα είδη λαχανικών. Αν το μωρό σας προσαρμοστεί εύκολα στη νέα του διατροφή, μετά την τρίτη εβδομάδα μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή ένα ολόκληρο γεύμα με κρέας.

Περίπου δέκα ημέρες μετά την έναρξη της κρέμας βανίλιας, προσθέτουμε και φρούτα, επιλέγοντας ώριμα, εποχής και κατά προτίμηση με την εξής σειρά: αχλάδι, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, τα οποία αλέθουμε στο μπλέντερ. Την πρώτη μέρα βάζουμε στην κρέμα 1/4 αλεσμένου φρούτου, τη δεύτερη μέρα 2/4, την τρίτη μέρα 3/4 και στη συνέχεια ολόκληρο το φρούτο. Στην πορεία δοκιμάζουμε αναμείξεις φρούτων.

Στα ενδιάμεσα των γευμάτων ή στο τέλος, φροντίστε να δίνετε λίγο νερό στο μωρό σας. Συμβουλευθείτε πάντα τον παιδίατρό σας για οποιαδήποτε απορία.  

Tips

  • Ζεστάνετε μόνο όση ποσότητα βρεφικής τροφής υπολογίζετε ότι θα φάει το μωράκι σας και φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
  • Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, ανακατέψτε την κρέμα καλά μετά το ζέσταμα κσι βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα.
  • Σε περίπτωση που το μωρό σας δείχνει να μην απολαμβάνει την κρέμα του, να είστε υπομονετικοί.