Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βλάβης ή πόνου για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια, είτε στην ιδιωτική ζωή.

Επομένως, περιλαμβάνει τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) και στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999, για να αναδείξει την κρισιμότητα του θέματος της βίας, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο ο καρκίνος.

Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία. Αποτελεί εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού, μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από εγχώριες επιθέσεις ως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία.

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες -κάθε καταγωγής και κοινωνικής θέσης- φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος.
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Τα στατιστικά σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

  • Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
  • Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
  • 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Η γραμμή στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].

Απευθύνεται σε γυναίκες που:

  • υφίστανται σωµατική κακοποίηση.
  • υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
  • υφίστανται οικονοµική βία
  • έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
  • έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
  • έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

Επίσης, σε πολίτες και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ισότητας των φύλων.

Μέσα από τη γραμμή παρέχεται ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιπτώσεις που απαιτούν άμεση στήριξη, ενώ γίνεται παραποµπή περιστατικών σε ξενώνες, συµβουλευτικά κέντρα κατά της βίας, υπηρεσίες υγείας και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.