Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Τα παιδιά γίνονται, δυστυχώς, γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα τόσο σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όσο και κοινωνικών ή φυλετικών διακρίσεων, πολεμικών συρράξεων και άλλων καταστάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι ενώ όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα βίας ή σοβαρών περιστατικών κακοποίησης.

Παρά τις θετικές εξελίξεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η επείγουσα ανάγκη προστασίας των παιδιών από τη βία δεν έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε πέντε λεπτά κάπου στον πλανήτη μας, η βία παίρνει τη ζωή ενός παιδιού. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο παιδιά, δηλαδή τα μισά από τα παιδιά του κόσμου, υφίστανται βία.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών αποτελεί ευκαιρία για υπενθύμιση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας γνώμης, σχετικά με το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική, όπου κι αν συμβαίνει αυτή, είτε γίνεται μαζικά είτε σε περιορισμένο επίπεδο.
Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών
Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με αφορμή την επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Το 1989 υπογράφτηκε Σύμβαση από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στη χώρα μας.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι τρία στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών βιώνουν επιθετική συμπεριφορά από τους φροντιστές τους και ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών έχει δεχθεί εκφοβισμό από τους συνομηλίκους τους τουλάχιστον μία φορά σε διάρκεια ενός μήνα.

Επίσης:

  • 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
  • 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων.
  • 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά που υφίστανται κακομεταχείριση, να τους δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας, να είμαστε δίπλα τους και να τα στηρίζουμε σε κάθε τους στιγμή.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)