Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά 3 ετών

Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος για να μαθαίνουν τα παιδιά, αποτελούν την «αναπτυξιακή τροφή» τους. Τα βοηθούν να αναπτύξει τις πνευματικές και σωματικές τους δεξιότητες και ικανότητες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.

Για να επιλέξουμε ένα παιχνίδι θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο την ηλικία του παιδιού, αλλά επίσης, το αναπτυξιακό του στάδιο, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

Για τα παιδιά μικρής ηλικίας, επιλέγουμε απλοϊκά παιχνίδια, τα οποία στηρίζονται στην ανακάλυψη και τους δίνουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν βασικά αναπτυξιακά ορόσημα.

Για ένα παιδί 3 ετών, χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς του είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της ομιλίας και η δημιουργία. Του αρέσει να παίζει παιχνίδια ρόλων με κούκλες, ζωάκια και ανθρώπους, μιμούμενο πραγματικές καταστάσεις που έχει βιώσει. Τα δημιουργικά παιχνίδια με αντικείμενα, που το παιδί μπορεί να ελέγχει ή να αλλάζει, ταιριάζουν επίσης, σε αυτή την ηλικία.
δραστηριοτητες για παιδια 3 ετων
Δοκιμάστε τις παρακάτω δραστηριότητες στο σπίτι με το παιδί σας.

  1. Απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια: Διεγείρουν την προσοχή του παιδιού, αναπτύσσουν την ψυχοκινητικότητα, την περιέργεια και την φαντασία του. Τα μεγάλα, χοντρά κομμάτια, κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία για τα παιδιά.
  2. Ένα μονοπάτι από αριθμούς: Θα χρειαστείτε κομμάτια από χαρτόνι ή χαρτιά Α4, μαρκαδόρους και κολλητική ταινία. Γράψτε σε κάθε χαρτόνι τους αριθμούς από το 1 ως το 10 και κολλήστε τα στο πάτωμα, αφήνοντας κενά μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να πηδήξουν από τον ένα αριθμό στον άλλο.
  3. Ξύλινα παζλ ενσφηνωμάτων: Με αυτά το παιδί μπορεί να σχηματίσει ανθρωπάκια, ζωάκια ή αντικείμενα, εξασκώντας δεξιότητες όπως συντονισμό χεριού-ματιού και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.
  4. Εκπαιδευτικά τραπεζάκια: Βοηθούν το παιδί να μάθει το αλφάβητο, λέξεις, χρώματα, αριθμούς, κ.λπ., να ανακαλύψει διαφορετικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του εκπαιδευτικού τραπεζιού, να ακούσει τραγουδάκια, κ.α.
  5. Πλαστελίνη: Ευνοεί τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Ο χειρισμός της τους επιτρέπει να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητές τους, καθώς χρησιμοποιούν τα χέρια και τα δάκτυλά τους. Επιπλέον, τα βοηθάει να χρησιμοποιούν μελλοντικά με μεγαλύτερη ευκολία μολύβια, στυλό και μαρκαδόρους. Η χρήση της πλαστελίνης μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων και σκέψεων.