Δραστηριότητες για παιδιά: Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας ειδώλια με ζύμη

Η νέα διαδικτυακή δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εμπνέεται από τα νεολιθικά ειδώλια και μαθαίνει στα παιδιά πώς να πλάσουν και να ψήσουν, μαζί με τα κουλουράκια της Λαμπρής, τα δικά τους πρωτότυπα ειδώλια, κατασκευάζοντας μοναδικά διακοσμητικά και δώρα για τις γιορτές!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, και φιλοξενεί μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων.

Η λέξη ειδώλιο, υποκοριστικό της λέξης εἴδωλον, χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που έφτιαχναν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για να δώσουν μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων υπαρκτών ή φανταστικών όντων, φτιαγμένα από πηλό.
Δραστηριότητες για παιδιά: Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας ειδώλια με ζύμη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μας προτείνει να φτιάξουμε τα δικά μας ειδώλια, όχι με χώμα και νερό, όπως τα έφτιαχναν στην αρχαιότητα, αλλά με νερό και αλεύρι. Μας παροτρύνει, επίσης, να συνδυάσουμε χρώματα, σχήματα και υφές για να πλάσουμε έναν άνθρωπο, ένα ζώο, ένα αντικείμενο πραγματικό ή φανταστικό ή ακόμη να αντιγράψουμε τα προϊστορικά ειδώλια τα οποία φιλοξενεί.

Για τη δημιουργία ενός ειδωλίου, θα χρειαστείτε:

  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Νερό
  • Μπολ
  • Τέμπερες (προαιρετικά)
  • Λαδόκολλα (προαιρετικά)

Συνταγή για τη ζύμη αλατιού

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα αλάτι ψιλό
  • 1 κούπα νερό

Ανακάτεψε τα υλικά μέσα σε ένα μπολ ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό. Φτιάξε μία ομοιόμορφη ζύμη. Βγάλε τη ζύμη από το μπολ και ζύμωσε επάνω σε μια  λεία επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει εύπλαστη και μαλακή. Άφησε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσεις.
Προσοχή: Η ζύμη αυτή δεν είναι βρώσιμη, γιατί είναι πολύ αλμυρή!
Συμβουλή: Αρχικά, ανακάτεψε τα 3/4 του νερού με το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ. Μη βάλεις όλο το νερό αμέσως, γιατί μπορεί η ζύμη σου να γίνει νερουλή. Ζύμωσε τα υλικά και πρόσθεσε στην πορεία το υπόλοιπο νερό λίγο-λίγο. Μόλις αναμίξεις τα υλικά σου και γίνουν ένα ζυμάρι, αλεύρωσε μία επιφάνεια και ζύμωσε τη ζύμη σου εκεί. Εάν η ζύμη κολλάει, πασπάλιζέ την με λίγο αλεύρι και συνέχισε να ζυμώνεις για άλλα 5 λεπτά. Για να καταλάβεις εάν είναι έτοιμη, θα πρέπει όταν την πιέζεις με τα δάχτυλα να αφήνει αποτύπωμα.

Χρωματιστή αλατοζύμη με τέμπερες
Αν θέλεις να έχεις μία χρωματιστή ζύμη, χώρισέ τη σε μικρά κομμάτια και πρόσθεσε τέμπερα. Ζύμωσε καλά την τέμπερα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσεις μια ομοιόμορφη μάζα. Βάλε μία μικρή ποσότητα τέμπερας, αρχικά, ζύμωσε τη μάζα και αν θέλεις να έχεις ένα πιο έντονο χρώμα, πρόσθεσε σταδιακά μικρές ποσότητες τέμπερας. Θα μπορούσες επίσης να χρησιμοποιήσεις χρωστικές μαγειρικής.

Πλάσε σχήματα
Κόψε κομμάτια από τη ζύμη και ξεκίνησε να πλάθεις όγκους. Η αλατοζύμη δουλεύεται  ακριβώς όπως η πλαστελίνη και είναι φυσικό οικολογικό υλικό. Μπορείς να πλάσεις ένα ενιαίο ή μικρότερα κομμάτια, ξεχωριστά για το κεφάλι, τον λαιμό, τα άκρα και τον κορμό.
Δραστηριότητες για παιδιά: Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας ειδώλια με ζύμη
Ένωσε τα κομμάτια
Όταν έχεις πλάσει τα κομμάτια που θα συνθέτουν το σώμα του ειδωλίου, μπορείς να τα ενώσεις πιέζοντάς τα μεταξύ τους. Πίεσέ τα καλά και πλάσε τις ενώσεις με τα δάκτυλα, για να μην ξεκολλήσουν μετά, κατά το στέγνωμα.

Διακόσμησε το ειδώλιο
Μπορείς να διακοσμήσεις το ειδώλιό σου με πλαστικά στοιχεία, εμπίεστα σχέδια και χαράξεις. Σχημάτισε κουκίδες ή μακαρόνια, πίεσε τη ζύμη με ένα πιρούνι ή με ένα καλαμάκι και χάραξε σχέδια. Κάνε το ειδώλιό σου ευφάνταστο!

Φτιάξε το δικό σου ειδώλιο
Φτιάξε το δικό σου, μοναδικό ειδώλιο! Κάνε ένα πρωτότυπο κεφάλι ή σώμα, βάλε όποιο στοιχείο θέλεις: μαλλιά, καπέλα, αυτιά, μακριά ή κοντά άκρα, παπούτσια, κουμπιά, κάνε το μονόχρωμο ή πολύχρωμο. Αν θέλεις μπορείς να φτιάξεις ένα παραμορφωμένο ή ένα μυθικό, φανταστικό ον. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη!

Ψήσε τη ζύμη σου ή άφησέ τη να στεγνώσει
Αφού ολοκληρώσεις την κατασκευή σου θα πρέπει να αφήσεις τη ζύμη να στεγνώσει στον αέρα, επάνω σε μια λαδόκολλα. Θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να στεγνώσει τελείως. Όταν θα έχει στεγνώσει, το ζυμαρένιο ειδώλιο θα είναι σκληρό σαν πέτρα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις το ειδώλιο στο φούρνο στους 80 βαθμούς για περίπου 4 ώρες. Πρόσεχε όμως, μην ανεβάσεις τη θερμοκρασία για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, γιατί οι κατασκευές σου μπορεί να σπάσουν, να κάνουν φουσκάλες ή ρωγμές. Όταν τα βγάλεις από το φούρνο άφησέ τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείτε να στείλετε μία καλή, καθαρή φωτογραφία του έργου σας στο e-mail: amth@culture.gr, ώστε το Μουσείο να την αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο σύντομο βίντεο, το Μουσείο δίνει απλές οδηγίες για τον τρόπο που συνδυάζοντας χρώματα, σχήματα και υφές πλάθεται μια μορφή ή ένα αντικείμενο.