Δραστηριότητες και παιχνίδια για νήπια στο σπίτι

Τα παιδάκια νηπιακής ηλικίας, δηλαδή αυτά που είναι από 2,5 ως 6 ετών, διανύουν ένα στάδιο ανάπτυξης που διακρίνεται από διάφορα αλληλένδετα χαρακτηριστικά, όπως ανάπτυξη λόγου, τελειοποίηση λεπτής κινητικότητας και βαδίσματος, κ.α.

Καθώς τα νήπια ολοένα μεγαλώνουν και γίνονται πιο κινητικά, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και παιχνίδια, μέσα από τα οποία διασκεδάζουν και ταυτόχρονα μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, να ελέγχουν καλύτερα το σώμα τους, να εκφράζονται, να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και τα συναισθήματά τους.

Ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος

Κολλήστε στο πάτωμα 6-8 λωρίδες μονωτικής ταινίας, με απόσταση μεταξύ τους περίπου 20 εκατοστά και αριθμήστε κάθε μία από αυτές. Το παιδί σας θα πρέπει να ξεκινήσει πατώντας στην πρώτη ταινία με στόχο να κάνει όσο πιο μακρινό άλμα μπορεί.

Ανάπτυξη ταχύτητας και αντανακλαστικών

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια ή βγάλτε λίγα πούπουλα από ένα παλιό μαξιλάρι και πετάξτε τα ψηλά στον αέρα. Το παιδί σας θα πρέπει να προσπαθήσει να τα πιάσει πριν πέσουν στο πάτωμα. Έτσι, το παιδί αναπτύσσει την ευλυγισία, την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά του.

Βελτίωση ισορροπίας

Ζητήστε από το παιδί σας να σηκώσει το ένα πόδι και να προσπαθήσει να διατηρήσει ισορροπία όσο περισσότερο γίνεται.

Αύξηση συγκέντρωσης

Τα πλαστικά τουβλάκια είναι όχι μόνο ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδάκια νηπιακής ηλικίας, αλλά και ένας τρόπος για να μάθουν να σκέφτονται δημιουργικά και επαγωγικά, να συγκεντρώνονται καλύτερα και να συντονίζουν τις κινήσεις τους, κινούμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Δραστηριότητες και παιχνίδια για νήπια όσο μένουμε στο σπίτι

Βελτίωση μνήμης

Τα παζλ είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια των μικρών παιδιών. Με εικόνες, ζωάκια, γράμματα, αριθμούς, κλ.π., συμβάλλουν στη συγκέντρωση του παιδιού, βελτιώνουν τη μνήμη, το συντονισμό ματιών και χεριών, καθώς επίσης, εξασκούν την υπομονή του.

Βελτίωση συντονισμού κίνησης

Το γιο-γιο, ένα παιχνίδι βγαλμένο από το παρελθόν, φαντάζει συναρπαστικό ακόμη και για τα σημερινά παιδιά, χάρη στην κίνηση ταλάντωσης που κάνει. Το συγκεκριμένο παιχνίδι συμβάλλει στο συντονισμό ματιών – χεριών και στην κίνησή τους, ενώ βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν την αίσθηση του χώρου.

Ανάπτυξη καλλιτεχνικών ικανοτήτων

Η ζωγραφική, το κολλάζ, η πλαστελίνη, ο πηλός είναι μερικές από τις δραστηριότητες που αγαπούν τα παιδιά και παράλληλα τα βοηθούν να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες. Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ενεργοποιούν τις αισθήσεις, δημιουργούν νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, αποτελούν αφορμή για έκφραση των συναισθημάτων τους.