Δραστηριότητες μέσα στο σπίτι για παιδιά 2 ετών

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά έχουν αρκετή ενέργεια. Τους αρέσει να τρέχουν, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν, και μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν σιγά σιγά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, για τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα, βοηθούν στη δημιουργία προτάσεων και καλλιεργούν τη φαντασία τους.

Τώρα που το χειμωνιάτικο κρύο δεν επιτρέπει πολλές βόλτες έξω, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να κάνουν στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού, ώστε να μείνουν απασχολημένα αλλά και να μάθουν μέσα από αυτές.

Παντομίμα
Μπορείτε να καθίσετε όλοι μαζί τα μέλη της οικογένειας. Οι μεγάλοι κάνετε χειρονομίες και μορφασμούς και ζητάτε από τα παιδιά να σας μιμηθούν. Προσπαθήστε να κάνετε μία κίνηση κάθε φορά, για να είναι πιο εύκολο για το μικρό παιδί σας να σας μιμηθεί και αν δείτε ότι το πετυχαίνει, μπορείτε να κάνετε δύο κινήσεις ταυτόχρονα.

Κρύψιμο παιχνιδιών
Δείξτε στο παιδί τα 2-3 παιχνίδια που έχετε σκοπό να κρύψετε. Στη συνέχεια ζητήστε τους να κλείσουν τα μάτια και πείτε τους να τα ανοίξουν μόλις κρύψετε τα παιχνίδια. Αρχικά επιλέξτε κάποιες εύκολες «κρυψώνες» και σιγά σιγά αυξήστε το βαθμό δυσκολίας της ανεύρεσης. Θυμηθείτε ότι πάντα πρέπει να επιλέγετε μέρη ασφαλή και προσιτά για τα παιδιά για να κρύψετε τα παιχνίδια.
Δραστηριότητες μέσα στο σπίτι για παιδιά 2 ετών
Πύργος από κουτιά
Χρησιμοποιείστε άδεια κουτιά από δημητριακά, παπούτσια, κ.λπ. που μπορεί να έχετε στο σπίτι. Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας ένα πύργο, αφήνοντάς το να σκεφτεί πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα περισσότερα κουτιά μπορεί χωρίς να πέσουν.

Μαθαίνοντας τα χρώματα
Φτιάξτε καρτέλες από χαρτόνια με διαφορετικά χρώματα και κόψτε τις με ψαλίδι. Ορίστε ένα κουτί για κάθε χρώμα και ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει την καρτέλα με το σωστό χρώμα στο ανάλογο κουτί. Όταν έχει κατακτηθεί αυτό το παιχνίδι, δοκιμάστε και με σχήματα ή με συνδυασμό χρωμάτων και σχημάτων.

Κολάζ
Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες προσώπων από παλιά περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και μέρη του προσώπου, όπως μάτια, μύτες, φρύδια, μαλλιά, κ.λπ., τα οποία θα κολλήσετε έτσι ώστε να δημιουργήσετε αστεία πρόσωπα. Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν πιο δημιουργικά βοηθώντας τα, αλλά χωρίς να τα κατευθύνετε εντελώς.

Μεταμφιέσεις
Στα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσει να προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο και να μεταμφιέζονται. Ντυθείτε π.χ. πρίγκιπες,  δέντρα, ζώα, κ.α. και μεταφερθείτε με το παιδί σας στο δικό του κόσμο.