Δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μωρού σας

Η ανάπτυξη ενός βρέφους κατά το πρώτο έτος είναι ραγδαία. Είναι πραγματικά συναρπαστικό για κάθε νέο γονιό να παρακολουθεί την εξέλιξη του μωρού του μέρα με τη μέρα και πώς αυτό ανακαλύπτει τον κόσμο μέσω των αισθήσεών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες απλές δραστηριότητες, που από τα αρχικά ακόμα στάδια της ζωής του, συμβάλλουν στη διέγερση του εγκεφάλου του βρέφους και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Ακουστική διέγερση

Τα μωρά ακούν μια ευρεία ποικιλία ήχων και οι διασκεδαστικοί, ενδιαφέροντες ήχοι προκαλούν την προσοχή τους. Στρέφονται προς αυτούς και προσπαθούν να φτάσουν προς την κατεύθυνση απ' όπου ακούγονται. Αντιλαμβάνονται τον ήχο της ανθρώπινης φωνής και φαίνεται να τον προτιμούν σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ήχο. Τους αρέσει να τους μιλούν γλυκά, αργά και σε υψηλούς τόνους. Στο στάδιο αυτό τα βρέφη μπορούν να αντιληφθούν τους ήχους σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Καθώς αναπτύσσουν τις ακουστικές τους ικανότητες, φτάνουν στο τελικό στάδιο να είναι δεκτικά μόνο στους ήχους που αναφέρονται ειδικά στη μητρική τους γλώσσα. Δίνοντας στο μωρό σας τη δυνατότητα να ακούει μουσική, τραγουδώντας ή μιλώντας του, ενισχύετε την ακουστική διέγερση, την ανάπτυξη του λόγου και το ρυθμό μάθησής του.

Ανάπτυξη των αισθήσεων

Η ανάπτυξη των αισθήσεων είναι στενά συνδεδεμένη με την κινητική ανάπτυξη. Από πολύ μικρή ηλικία τα μωρά χρησιμοποιούν την αφή για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά και διαφορετικά σχήματα προκαλούν τα βρέφη να τ’ αγγίξουν και να τα κουνήσουν. Έτσι, τα μωρά βελτιώνουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Επίσης, χτυπούν τα αντικείμενα το ένα με το άλλο, πράξη που συνδέει την αφή με την ακοή. Νιώθουν την δόνηση και παράλληλα ακούνε τον ήχο. Αγγίζουν τα αντικείμενα, τα περιεργάζονται, τα φέρνουν στο στόμα τους.

Η όραση και η αφή είναι στενά συνδεδεμένες, όπως όταν δοκιμάζουν να ταιριάξουν σχήματα σε αντίστοιχου σχήματος τρύπες. Τα βρέφη συσχετίζουν την όψη με τον ήχο, όταν π.χ. κουνάνε ρυθμικά μία κουδουνίστρα ή ακούν ένα νανούρισμα. Στη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους, η ανάπτυξη της όρασής τους είναι γρήγορη και ξεκινούν να αναγνωρίζουν αντικείμενα μέσω του σχήματος, του χρώματος και της υφής τους. Επίσης, αναπτύσσουν την ικανότητα να ακολουθούν οπτικά αντικείμενα.

Το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του μπάνιου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τη διέγερση της αφής. Τα παιχνίδια για το μπάνιο πρέπει να είναι μικρά και ελαφριά, έτσι ώστε τα μικρά μωρά να μπορούν να τα αγγίζουν και να τα σηκώνουν με ευκολία, μαθαίνοντας πράγματα για το σχήμα, το χρώμα, την επιφάνεια, την υφή και το βάρος των αντικειμένων. Δώστε στο μωρό σας τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με παιχνίιδα που το βοηθούν να βιώσει τους ήχους, τις απεικονίσεις, τις υφές.
Ανάπτυξη των αισθήσεων  Η ανάπτυξη των αισθήσεων είναι στενά συνδεδεμένη με την κινητική ανάπτυξη. Από πολύ μικρή ηλικία τα μωρά χρησιμοποιούν την αφή για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά και διαφορετικά σχήματα προκαλούν τα βρέφη να τ’ αγγίξουν και να τα κουνήσουν. Έτσι, τα μωρά βελτιώνουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Επίσης, χτυπούν τα αντικείμενα το ένα με το άλλο, πράξη που συνδέει την αφή με την ακοή. Νιώθουν την δόνηση και παράλληλα ακούνε τον ήχο. Αγγίζουν τα αντικείμενα, τα περιεργάζονται, τα φέρνουν στο στόμα τους.  Η όραση και η αφή είναι στενά συνδεδεμένες, όπως όταν δοκιμάζουν να ταιριάξουν σχήματα σε αντίστοιχου σχήματος τρύπες. Τα βρέφη συσχετίζουν την όψη με τον ήχο, όταν π.χ. κουνάνε ρυθμικά μία κουδουνίστρα ή ακούν ένα νανούρισμα. Στη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους, η ανάπτυξη της όρασής τους είναι γρήγορη και ξεκινούν να αναγνωρίζουν αντικείμενα μέσω του σχήματος, του χρώματος και της υφής τους. Επίσης, αναπτύσσουν την ικανότητα να ακολουθούν οπτικά αντικείμενα.  Το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του μπάνιου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τη διέγερση της αφής. Τα παιχνίδια για το μπάνιο πρέπει να είναι μικρά και ελαφριά, έτσι ώστε τα μικρά μωρά να μπορούν να τα αγγίζουν και να τα σηκώνουν με ευκολία, μαθαίνοντας πράγματα για το σχήμα, το χρώμα, την επιφάνεια, την υφή και το βάρος των αντικειμένων. Δώστε στο μωρό σας τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με παιχνίιδα που το βοηθούν να βιώσει τους ήχους, τις απεικονίσεις, τις υφές.

Εξερεύνηση

Τα μωρά μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από την εξερεύνηση. Με την κίνηση και το χτύπημα των χεριών τους, ανακαλύπτουν ότι ένα χτύπημα ισοδυναμεί με έναν δυνατό ήχο. Επίσης, μαθαίνουν μέσω της επανάληψης. Όταν τα μωρά μπουσουλάνε, η κίνηση τους δίνει περισσότερες δυνατότητες να εξερευνήσουν τον κόσμο. Ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για ένα αντικείμενο ή παιχνίδι με το να το πλησιάσουν ή να το αγγίξουν. Εσείς, μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας χαμογελώντας του ή προτρέποντάς το να κάνει την κίνηση. Η εμπιστοσύνη για να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το μωρό σας νέα πράγματα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας και δημιουργεί μια υγιή περιέργεια για τον κόσμο.

Μίμηση

Η μίμηση ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή ενός βρέφους. Η αντιγραφή όσων παρατηρεί το μωρό στο περιβάλλον του, ενθαρρύνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. Το παιχνίδι μίμησης είναι ένα θεμελιώδες τμήμα της μάθησης. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Επικοινωνήστε και αλληλεπιδράστε με το μωρό σας. Εκείνο θα προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους που ακούει, τις εκφράσεις και τις κινήσεις σας.

Συντονισμός ματιών-χεριών

Η προσήλωση και η συγκέντρωση σε ένα στόχο βελτιώνει τον συντονισμό ματιών-χεριών. Αρχικά τα μωρά έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα κατά ασυντόνιστο τρόπο. Ωστόσο, καθώς οι χειρωνακτικές δεξιότητες ενεργοποιούνται κατά την πρώτη νηπιακή ηλικία μέσω της επαναλαμβανόμενης επαφής με παιχνίδια ή αντικείμενα, εξελίσσονται σε μία εξαιρετικά συντονισμένη ικανότητα. Οι πρώτες προσπάθειες του μωρού να έρθει σε επαφή με τα παιχνίδια περιλαμβάνουν την χρήση της παλάμης με όλα τα δάχτυλα γύρω από το αντικείμενο. Μέσω της φυσιολογικής ανάπτυξης και των πολλών ευκαιριών για παιχνίδι, η ικανότητα χεριού-ματιών γίνεται πιο σύνθετη. Η χρήση του ανεστραμμένου αντίχειρα και του δείκτη επιτρέπει στο βρέφος να πιάνει πολύ μικρά αντικείμενα, αυτό που ονομάζεται "pincergrasp". Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει τη συντονισμένη μηχανική κινητική δεξιότητα δίνοντάς του τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με ασφαλή αντικείμενα και παιχνίδια.