Εγκυμοσύνη και κορωνοϊός: εμβολιασμός και τα μέχρι τώρα δεδομένα

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσει την υγεία όλων μας και σαφώς, την κατάσταση των εγκύων. Ποια είναι τα νέα δεδομένα ως προς την έκβαση μίας εγκυμοσύνης μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση του Cocid-19 και τι ισχύει ως προς τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει πλέον στις εγκύους υψηλού ρίσκου να εμβολιάζονται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους με τα mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech, αίροντας τις προηγούμενες επιφυλάξεις του.

Η νέα τοποθέτηση του Π.Ο.Υ. είναι ότι «με βάση όσα γνωρίζουμε για τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, δεν έχουμε οποιονδήποτε συγκεκριμένο λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών».

Επίσης, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων στις ΗΠΑ, όπου ως και τις 19 Φεβρουαρίου 2021 έγιναν περισσότεροι από 30 χιλιάδες εμβολιασμοί για Covid-19 σε έγκυες, ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από τις εμβολιασμένες για Covid-19 έγκυες με τα στοιχεία των αρχείων μητρώου, δεν υπήρχαν διαφορές:

  • Στην έκβαση της εγκυμοσύνης: Δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά αποβολών (νωρίτερα από την 20η εβδομάδα κύησης) ή θνησιγένειας (μετά την 20η εβδομάδα της κύησης).
  • Στις επιπλοκές: Δεν καταγράφηκαν διαφορές στην εμφάνιση διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης κύησης, εκλαμψίας ή ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τα νεογέννητα των εμβολιασμένων για Covid-19 μητέρων, δεν καταγράφηκαν διαφορές σε πρόωρες γεννήσεις, συγγενείς ανωμαλίες, ανεπαρκή ανάπτυξη για την ηλικία κύησης ή νεογνικούς θανάτους. Εγκυμοσύνη και κορωνοϊός: εμβολιασμός και τα μέχρι τώρα δεδομέναΠαράλληλα, στοιχεία προκύπτουν για την κατάσταση στη χώρα μας, έχοντας πλέον συμπληρώσει ένα χρόνο από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, στην Α' Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα αντιμετωπίστηκαν 55 κυήσεις από γυναίκες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 82% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που συμφωνεί με τα διεθνή δεδομένα, τα οποία αναφέρουν ότι τα 3/4 των εγκύων που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό παραμένουν ασυμπτωματικές.

Οκτώ έγκυες (15%) είχαν ήπια συμπτωματολογία, ενώ δύο γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία. Αυτές οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς σε συνεργασία με τη μονάδα COVID της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και πλέον είναι σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.

Μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει οι 48 από τις 55 γυναίκες. Είκοσι γυναίκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και είκοσι οκτώ με καισαρική τομή. Η ένδειξη των καισαρικών ήταν κυρίως μαιευτικοί λόγοι, ενώ σε μία περίπτωση την καισαρική επέβαλε η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της μητέρας λόγω του κορωνοϊού.

Τα νεογνά από θετικές μητέρες συνήθως είναι αρνητικά στον κορωνοϊό
Το ενθαρρυντικό είναι πως τα νεογνά, συνήθως, δεν νοσούν και είναι αρνητικά στον κορωνοϊό όταν γεννιούνται από θετικές μητέρες. Δείγματα από τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και το αίμα υποδεικνύουν πως ο ιός σπάνια διαπερνά τον μητροπλακουντιακό φραγμό. Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα πως ο ιός μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του πλακούντα προκαλώντας γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος. Προσπάθεια γίνεται, επίσης, να καταγραφεί η ακριβής επίπτωση της νόσου σε έγκυες γυναίκες στην κοινότητα, αλλά και να εντοπιστεί εάν σε κάποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο της λοχείας η συχνότητα είναι υψηλότερη.