Είναι απαραίτητο να πίνουν γάλα τα παιδιά;

Το γάλα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς πολέμιους. Ο ένας λόγος είναι η βιομηχανοποίησή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η πρόσληψη ορμονών από τις αγελάδες με σκοπό την υπερπαραγωγή. Ο άλλος λόγος είναι η λακτόζη, ένας δισακχαρίτης του γάλακτος. Το γάλα θεωρείται "άχρηστη" τροφή για κάποιους, ενω από την άλλη για κάποιους είναι συνώνυμο της ανάπτυξης και του ύψους. Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο λοιπόν.

Ενώ το μικρό μας, λοιπόν, έπινε γάλα, ξαφνικά δεν το θέλει. Παραπονιέται πως πονάει η κοιλίτσα του όταν πίνει γάλα και πως θέλει κακά του. Η γενιά μας έχει μεγαλώσει εξυμνώντας το γάλα και τώρα ξαφνικά το παιδί μας θα σταματήσει να πίνει γάλα; Εσύ πού είσαι έγκυος και αισθάνεσαι πως σε ενοχλεί το γάλα, αν δεν πιείς γάλα, πώς θα πάρεις ασβέστιο; Να το πιέσουμε το μικρό μας; Να πιεστεί η έγκυος να πιεί γάλα;

Το πιθανότερο είναι το μικρό μας μεγαλώνοντας να αναπτύσσει δυσανεξία στη λακτόζη και η έγκυος να έχει ήδη. Μπορεί να ακούγεται συχνά τώρα τελευταία και να θεωρούμε πως είναι κάτι "ψεύτικο" κάποιο κατασκεύασμα των πολέμιων του γάλακτος, όμως η δυσανεξία στη λακτόζη υπάρχει και είναι και αρκετά συχνή, αγγίζοντας το 70% του γενικού πληθυσμού. 

Για περισσότερη πληροφορία σχετικά με την δυσανεξία στην λακτόζη και εναλλακτικά ροφήματα τύπου γάλακτος, πατήστε εδώ