Εκδηλώσεις: Αυγουστιάτικη Πανσελήνος

15Αύγουστος 2019: 4 Ημέρες με Πανσέληνο για όλη την Οικογένεια 

Είναι διάσημο σε όλη τη χώρα για πολλούς λόγους: για το απόλυτο, ουράνιο φυσικό φαινόμενο, για την απόκοσμη, ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργεί αξέχαστες βραδιές, για το ότι κόσμος από παντού συρρέει σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους για να απολαύσει την (επίσημη) λήξη του καλοκαιριού και την (ανεπίσημη) έναρξη του Φθινοπώρου και – ειδικά εφέτος – γιατί συμπίπτει χρονικά με μία μεγάλη Χριστιανική Γιορτή, αυτή της Παναγίας. 

Ο λόγος για τη φετινή Πανσέληνο που ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, θα δώσει το λαμπερό της στίγμα στα καλοκαιρινά μας βράδια! Όταν λοιπόν, ο Ήλιος και η Σελήνη βρεθούν σε συζυγία θα φωτίσει ο ουρανός… με αυτό το έντονο, μελαγχολικό φως της Σελήνης και θα γεμίσει μελωδίες και επιφωνήματα θαυμασμού κάθε σημαντικό σημείο της αρχαίας ιστορίας της χώρας μας! Το CKG επέλεξε και προτείνει 10 σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα από το πλήθος των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα και ελπίζουμε να είστε κοντά σε κάποιο από αυτά τα μέρη, τα γεμάτα ιστορία, πολιτισμό και μαγεία!

Και μην ξεχάσετε! Οι είσοδοι σε κάθε χώρο είναι ελεύθερες για το κοινό μέχρι και πολύ αργά το βράδυ! Ξενυχτήστε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά σας και ζήστε μία εμπειρία τόσο γήινη, όσο και συμπαντική, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε! Το φεγγάρι θα σας ακολουθήσει παντού!

Πανσέληνος 2019 – Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Συνολικά 97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού από τις 11 Αυγούστου έως τις 19 Αυγούστου, ενώ θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, το Δεκαπενταύγουστο. Σε 48 από αυτά, θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες. 

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, που αναμένεται να αυξηθούν, καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα», ενώ λόγω της ημέρας του εορτασμού της Παναγίας, το θέμα της αφίσας που επιλέχθηκε η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο. 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2018 ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες (έναντι των 74.970 επισκεπτών για το 2017 και 63.795 για το 2016) που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

1. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό και θα δώσει το «παρών», όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 με μουσικά σύνολα και θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Ακόμη, οι Δυτικοί Λόφοι θα παραμείνουν ανοιχτοί όλο το 24ώρο. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος περιέχει το λόφο Φιλοπάππου και τους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας, τόσο ιδανικός για να ρεμβάσετε την Πανσέληνο, τόσο λόγω της υπέροχης θέας του στην Ακρόπολη, όσο και για το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του.

Αθήνα -  Πέμπτη 15 Αυγούστου

2. Ο Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00 με εκδήλωση που περιλαμβάνει ηχογραφημένη απαγγελία ποιημάτων από καταξιωμένους Έλληνες ποιητές και μουσική.

Ωρωπός, Πέμπτη 15 Αυγούστου

3. Στη Θεσσαλονίκη στο Γαλεριανό Συγκρότημα, το πιο μεγάλο και το πιο σημαντικό της Ρωμαϊκής περιόδου, με τα εντυπωσιακά κτίρια, το Οκτάγωνο, τη Ροτόντα, την Καμάρα, τα Ανάκτορα και τον Ιππόδρομο, εκτός του ότι μπορείτε να περιηγηθείτε – ακόμη και εικονικά – στους χώρους του, θα πραγματοποιηθεί και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, ενώ ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 23:00. 

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη, 15 Αυγούστου

Λίγες ημέρες πριν, στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα "Γης Μαδιάμ" με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και έντεχνα, ενώ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο στη συναυλία "Πανσέληνος στο Μουσείο" με ώρα έναρξης 21:30. 

Θεσσαλονίκη – Τρίτη 12 Αυγούστου

4. Στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20:00 έως τις 00:00, ενώ στον  & Αρχαιολογικό Χώρο Ζώνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνης Ελληνικής μουσικής με τη Γιώτα Νέγκα. Έναρξη εκδήλωσης 21:00.

Νομός Έβρου – 15 Αυγούστου

5. Στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας στην πανέμορφη Νάουσα και σε ένα χώρο 2.000 θέσεων που αποκαταστάθηκε και είναι ανοιχτό στο κοινό για πολιτιστικούς λόγους από τον Αύγουστο του 2018, θα δοθεί συναυλία με τον μελαγχολικό, αλλά συγχρόνως, συγκινητικό Λουδοβίκο των Ανωγείων: "Στου φεγγαριού το ασήμι" και με ώρα έναρξης στις 22:00

Δήμος Ανθεμίων, Νάουσα – Πέμπτη 15 Αυγούστου

6. Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία θέατρα με χωρητικότητα 12.000 θέσεων που βρίσκεται έξω από τα Ιωάννινα θα δοθεί μουσική συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δωδώνης από τις  20:00 έως 24:00. Παράλληλα, στον επιβλητικό Αρχαιολογικό Χώρο του Κάστρου Ιωαννίνων θα δοθεί μουσική συναυλία με τους Δημήτρη Υφαντή και Αγγελική Τουμπανάκη σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιωαννιτών από τις 20:00 έως 24:00

Δήμος Ιωαννίνων – Πέμπτη 15 Αυγούστου

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στον Αρχαιολογικό Χώρο Μεγάλου Γαρδικίου στο λόφο Καστρί, στην αρχαία Πασσαρώνα, λίγο έξω από τα Ιωάννινα θα δοθεί μουσική συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και με συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ζίτσας από 20:00 έως 24:00.

Δήμος Ζίτσας Ηπείρου – Τρίτη 13 Αυγούστου

7. Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών – ο Ομφαλός της Γης, όπως είναι γνωστός παγκοσμίως - θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00 (τελευταία είσοδος στον χώρο στις 23:30) την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου και όσοι τον επισκεφθούν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο χρόνο σε μια εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους: δείτε και αποτυπώστε στη μνήμη σας απομεινάρια κτιρίων της αρχαιότητας που φτάνουν στα όρια του μύθου, μάθετε για τη φοβερή μυσταγωγική διαδικασία της χρησμοδοσίας, νιώστε την ιερότητα του αρχαίου Μαντείου και θαυμάστε το μοναδικό Δελφικό Τοπίο.

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών – Πέμπτη 15 Αυγούστου

8. Στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέατρα του αρχαίου κόσμου στην τότε Ερατεινή κατά τον Όμηρο, λίγο έξω από την Τρίπολη θα γίνει μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι.

Τρίπολη – Πέμπτη 15 Αυγούστου

Επίσης, στον Αρχαιολογικό Χώρο του Φρουρίου Παλαμηδίου στο διάσημο και γεμάτο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, Ναύπλιο θα δοθεί μουσική συναυλία, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Ευκαιρία, λοιπόν, να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, τη φυλακή που κλείστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τις εντυπωσιακές δεξαμενές που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου και την υπέροχη θέα προς το Κάστρο της Ακροναυπλίας, ενώ οι πιο τολμηροί επιχειρήστε την ανάβαση από τα 999 σκαλοπάτια.

Ναύπλιο - Πέμπτη 15 Αυγούστου

9. Σε δύο από τα ωραιότερα λιμάνια της Πελοποννήσου, όπου βρίθουν αρχαιολογικών ευρημάτων και πιο συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών στη Νότια Πελοπόννησο θα λάβει χώρα ξενάγηση στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών, με θέμα «Τα αγάλματα… και ο κήπος», ενώ θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το πολυδιαβασμένο – από μικρούς και μεγάλους - βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη «Ο κήπος με τα αγάλματα» και θα δοθεί μουσική εκδήλωση με έντεχνα τραγούδια. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 19.30 έως τις 23.30. 

Νεάπολη – Σάββατο 17 Αυγούστου

Παράλληλα και 92 χιλιόμετρα πιο δυτικά στο άλλο λιμάνι, στο Γύθειο και μάλιστα στο εντυπωσιακό Κάστρο Μαυροβουνίου στους Γουλάδες θα δώσει συναυλία η «ήρεμη δύναμη» του έντεχνου τραγουδιού, Αντριάνα Μπάμπαλη με δικό της ρεπερτόριο και πλήθος άλλων γνωστών τραγουδιών. Ο χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 20.30 έως τις 24.00.

Γύθειο - Σάββατο 17 Αυγούστου

10. Στην μαγευτική Κρήτη, θα δοθούν διάφορες συναυλίες για τον εορτασμό της Πανσελήνου, με πιο σημαντικές τη Μουσική βραδιά υπό το φως της Πανσελήνου στον Αρχαιολογικό Χώρο Γόρτυνας με τη συνδιοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις  21:00 έως τη λήξη της εκδήλωσης. Συγχρόνως, θα λάβει χώρα "Βραδιά τζαζ αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κουβίδη" με το μουσικό σχήμα "Tribute to Jazz Classics" με τη συνδιοργάνωση της ΕΦΑΗ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου και του Δήμου Μαλεβιζίου με τον Αρχαιολογικό Χώρο Τυλίσου να μένει ανοιχτός για το κοινό έως το τέλος της εκδήλωσης. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 21:00.

Νομός Ηρακλείου, Κρήτη – Πέμπτη 15 Αυγούστου

Την επόμενη ημέρα, ο μεγάλος Γιώργος Κατσαρός θα δώσει καλοκαιρινή συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μαλίων με τις γνωστές του επιτυχίες, παίζοντας το λυρικό του σαξόφωνο, ενώ ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός έως τη λήξη της εκδήλωσης. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:00. 

Νομός Ηρακλείου, Κρήτη -  Παρασκευή 16 Αυγούστου