Εκπαιδεύοντας τα παιδιά για την αξία και τη διαχείριση των χρημάτων

Τα παιδιά συχνά βλέπουν τους ενήλικες να ανταλλάσσουν χρήματα, να πληρώνουν το λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα, κλπ. Η εκπαίδευση των παιδιών σε αυτό τον τομέα είναι σημαντική. Δίνοντας στα παιδιά ένα καλό υπόβαθρο σχετικά με βασικά στοιχεία, όπως ο προϋπολογισμός, τα έξοδα και η εξοικονόμηση, και συμβάλλοντας να αναπτύξουν από μικρή ηλικία καλές οικονομικές δεξιότητες, τα βοηθάμε να είναι έτοιμα για τις οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικες. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά θα μάθουν να χειρίζονται τα χρήματα και να λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις είναι δεξιότητες που μπορούν να διδαχθούν από την ηλικία που μπορούν να μετρήσουν και να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στην "επιθυμία" και την "ανάγκη". 

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

  • Κατανοούν ότι χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν πράγματα. 
  • Καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν χαρτονομίσματα και κέρματα με διαφορετική αξία
  • Μπορεί να πιστεύουν ότι τα κέρματα έχουν μεγαλύτερη αξία από τα χαρτονομίσματα.
  • Καταλαβαίνουν τι είναι δικό τους και τι ανήκει σε άλλους.
  • Κατανοούν καλύτερα την ιδέα της αποταμίευσης όταν βλέπουν και πιάνουν τα χρήματα.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας

  • Κατανοούν πόσα χρήματα χρειάζονται για να αγοράσουν κάτι και πώς να υπολογίζουν τα ρέστα
  • Αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που μπορεί να χάσουν δεν αντικαθίστανται.
  • Καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα κοστίζουν χρήματα.
  • Κατανοούν ότι η εργασία είναι ο βασικός τρόπος για να κερδίσεις χρήματα.
  • Μπορείτε να τους μάθετε να συγκρίνουν τις τιμές πριν αγοράσουν κάτι. 
  • Να είστε προσεκτικοί στις διαδικτυακές αγορές και μην μοιράζεστε με τα παιδιά κωδικούς και προσωπικές σας πληροφορίες online.

Έφηβοι (Γυμνάσιο)

  • Κατανοούν ότι η πίστωση είναι χρήματα που δανείζεσαι και πρέπει να επιστρέψεις με τόκο. 
  • Καταλαβαίνουν ότι ο προϋπολογισμός βοηθάει να υπολογίσεις πώς θα πρέπει να ξοδέψεις τα χρήματά σου.
  • Μάθετε στα παιδιά να εξοικονομούν για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Είναι καλύτερο να του δίνετε μετρητά παρά να χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά για την αξία και τη διαχείριση των χρημάτων

Το πλαστικό χρήμα

Στην εποχή μας, που η χρήση πιστωτικών καρτών και οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου είναι πιο συνηθισμένες από τις αγορές με μετρητά, είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν το κόστος των πραγμάτων. Μπορεί να αντιλαμβάνονται αυτό το "αόρατο χρήμα" ως έναν αφηρημένο και ανεξάντλητο πόρο. Συζητήστε μαζί τους για τις διαφορές πλαστικού και φυσικού χρήματος για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν την πραγματικότητα.

Κουμπαράς

Κάντε δώρο στο παιδί έναν κουμπαρά, όπου θα μπορεί να βάζει τα χρήματα που μαζεύει από το χαρτζιλίκι του. Βάλτε μαζί ένα στόχο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα που θα συγκεντρώσει, π.χ. για ένα παιχνίδι, ένα ταξίδι, μια δωρεά σε ένα καταφύγιο ζώων, κλπ. 

Ποιες είναι οι κατάλληλες στιγμές να μιλήσετε στα παιδιά για τα χρήματα

Στο ATM
Είναι ένα εξαιρετικό μέρος, καθώς μπορείτε να τους εξηγήσετε τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί (δεν είναι μια τρύπα στον τοίχο απ’ όπου βγαίνουν χρήματα), καθώς και ότι από εκεί παίρνετε τα χρήματα που κερδίζετε εργαζόμενοι σκληρά και εξοικονομώντας. Επίσης, ότι κάθε φορά που σηκώνετε χρήματα από το ATM, μειώνονται αυτά που υπάρχουν στον τραπεζικό σας λογαριασμό. 

Στο σούπερ μάρκετ
Εκεί μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά ότι έχουμε τη δυνατότητα να ψωνίζουμε αναζητώντας προϊόντα με την καλύτερη τιμή. Ζητήστε τους π.χ. να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέξουν εκείνα τα φθηνότερα προϊόντα. 

Πληρωμή λογαριασμών
Όταν λαμβάνετε λογαριασμούς μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά ότι η ηλεκτρική ενέργεια ή η σύνδεση στο internet είναι κάτι για το οποίο πληρώνετε. Μπορείτε π.χ. να εξηγήσετε πόσες μέρες χρειάζεται να δουλέψετε για να πληρώσετε ένα λογαριασμό ύψους 150 ευρώ. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συσχετίσει το χρόνο εργασίας με την απόκτηση χρημάτων ή μπορεί να σκεφτεί ξανά πριν αφήσει αναμμένα τα φώτα στο δωμάτιό του. 

Κάνοντας προϋπολογισμό
Η συμμετοχή των παιδιών σε συζητήσεις σχετικά με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι ένας ακόμη τρόπος για να τους μιλήσετε για τα χρήματα. Εξηγώντας πόσα χρήματα έχει να δαπανήσει η οικογένειά σας κάθε εβδομάδα και πώς αυτά ξοδεύονται, τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα το κόστος της οικογενειακής ζωής και πώς μπορούν να εξοικονομήσουν για να κάνουν και άλλα πράγματα.