Εκπαιδευτικά παιχνίδια για μωρά: τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Στα μωρά αρέσουν πολύ τα παιχνίδια, τα οποία, πέρα του ότι τους προσφέρουν διασκέδαση, ουσιαστικά ισοδυναμούν με τη μάθηση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους.

Τα παιχνίδια που επιλέγετε για το μωρό σας θα πρέπει να ταιριάζουν στην ηλικία του και το επίπεδο ανάπτυξής του. Προτιμήστε παιχνίδια που θα αποτελέσουν πρόκληση, που ενεργοποιούνται εύκολα και ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με το μωρό, χωρίς όμως να του προκαλέσουν αγανάκτηση.

Μέσα από το παιχνίδι, τα βρέφη εξερευνούν αντικείμενα και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διεγείρουν τις αισθήσεις τους και τα βοηθούν να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η κίνηση είναι βασική για την προώθηση της ανάπτυξης της εγκεφαλικής λειτουργίας των ανθρώπων και ότι όταν ένα μωρό παίζει, οι αισθητήριες και κινητήριες εμπειρίες του μεταφέρονται απευθείας στα αισθητήρια κέντρα του εγκεφάλου.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να διεγείρετε από νωρίς τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, προσφέροντάς του πολλές ευκαιρίες για ενεργό παιχνίδι. Το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που αναπτύσσεται, είναι εκείνο που ελέγχει τις αισθήσεις και την κίνηση. Το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την κίνηση συμμετέχει και αυτό στη μάθηση.

Στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού, όσο περισσότερο παίζει με διάφορα αντικείμενα, τόσο περισσότερο μαθαίνει από αυτά. Για παράδειγμα, μαθαίνει ότι ανάλογα με το σχήμα τους, κάποια πράγματα κυλάνε και άλλα όχι. Μερικά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και άλλα όχι. Μαθαίνει, επίσης, πως τα μικρά αντικείμενα χωράνε μέσα στα μεγαλύτερα, ενώ τα μεγάλα δεν χωράνε μέσα στα μικρότερα.

Για να βοηθήσετε το μωρό σας μπορείτε να κρατήσετε ένα παιχνίδι και να το προτρέψετε να το πιάσει. Όταν τα καταφέρει θα πρέπει να δείξετε έντονο ενθουσιασμό. Όταν αναγνωρίζετε και επιβραβεύετε το μωρό σας, θα το δείτε να ανταποκρίνεται με ένα χαμόγελο ή μία κίνηση των χεριών του. Όσο το επιβραβεύετε, τόσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή του.

Μέσα από τις εμπειρίες του παιχνιδιού εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και η εξερεύνηση διεγείρει τη μάθηση. Όταν τα μωρά ενθαρρύνονται από τόσο μικρή ηλικία, μαθαίνουν να αγαπούν τη γνώση και όταν μεγαλώνουν. Όταν αγγίζουν ένα αντικείμενο ή παίζουν με αυτό μπορεί να αναρωτιούνται: "Τι ήχο θα κάνει αυτό όταν το ρίξω μέσα στον κουβά; Πώς μπορούν αυτά τα αστεία σχήματα να ταιριάξουν μεταξύ τους; Ο πύργος μου θα είναι πιο σταθερός αν βάλω τους μεγάλους κύβους στη βάση;". Το μωρό βρίσκει απαντήσεις σε όλες του τις ερωτήσεις μέσα από το παιχνίδι.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για μωρά: τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είδους εκπαιδευτικά παιχνίδια να επιλέξετε για το μωρό σας

Προτιμήστε παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εξερεύνηση και τις ανακαλύψεις. Πριν επιλέξετε, έχετε υπόψη ότι οι μύες αναπτύσσονται από το κεφάλι προς τα πόδια και από μέσα προς τα έξω. Αυτό σημαίνει πως ο έλεγχος του κεφαλιού και των χεριών ξεκινάει πριν από τον έλεγχο των ποδιών. Επίσης, η εξέλιξη ξεκινάει από το κέντρο του σώματος προς τα έξω. Τα μωρά μαθαίνουν να κρατούν το σώμα τους σταθερό πριν μάθουν να χειρίζονται τα χέρια τους.

Τα κέντρα δραστηριοτήτων είναι ένας ιδιαίτερα διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσετε τις συνεχείς ανακαλύψεις του μωρού και τη δύναμη του μυαλού του, καθώς του προσφέρουν τη δυνατότητα πειραματισμού και πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Οι μικρές μπαλίτσες βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν το συντονισμό τους. Τα μουσικά παιχνίδια βελτιώνουν το συντονισμό και εξασκούν τη μνήμη. Επίσης, μην παραλείπετε να του τραγουδάτε.

Τα βιβλία, ακόμη και όταν τα διαβάζετε εσείς στο μωρό σας, το βοηθούν να αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο γύρω του. Μάλιστα, όταν του διαβάζετε, ζητήστε του να σας δείχνει αυτά που βλέπει στο βιβλίο, π.χ. τα ζωάκια, το παιδάκι, κλπ. Τα παιχνίδια μίμησης βοηθούν τα μωρά να μαθαίνουν να μιλάνε και αναπτύσσουν τις κοινωνικές και νοητικές τους ικανότητες. Από τη στιγμή που το μωρό σας θα ξεκινήσει τις πρώτες του φωνούλες, μπορείτε να αρχίσετε τους "διαλόγους" μαζί του. Επαναλάβετε τους δικούς του ήχους, αλλάζοντας τον τόνο της φωνή σας, δείχνοντάς του έτσι ότι αυτό που λέει έχει σημασία για εσάς, ενισχύοντας την επικοινωνία μαζί του.

Tips

  • Όταν επιλέγετε ένα παιχνίδι για το μωρό σας θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την ασφάλεια. Ελέγξτε ότι το παιχνίδι απευθύνεται στην ηλικία του, είναι σταθερό και δεν έχει μικρά εξαρτήματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για πνιγμό ή τραυματισμό.
  • Αν το μωρό σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για ένα καινούριο παιχνίδι, τότε ίσως να μην είναι έτοιμο για αυτό. Καλύτερα να το φυλάξετε και να του το δώσετε ξανά όταν μεγαλώσει λίγο.