"Ιαπωνία: Εκεί που ανατέλλει ο ήλιος" από το Μουσείο Ηρακλείδων

Photo: herakleidon.org

Τα ταξίδια στους πολιτισμούς του κόσμου συνεχίζονται! Με έμπνευση από το καταπληκτικό Βιβλιομουσείο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, ταξιδεύουμε σε έναν μοναδικό προορισμό και μαθαίνουμε μαζί μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στοιχεία για την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών που ζούσαν και ζουν στη γεωγραφική περιοχή που επισκεπτόμαστε και στην εποχή που παρουσιάζουμε. 

Ταξιδεύουμε απ’ άκρη σ’ άκρη στους πιο συναρπαστικούς προορισμούς: από τις ερήμους της Αφρικής στις στέπες της Ασίας, από τις λίμνες της Αμερικής στις οροσειρές της Ευρώπης και από τους κάμπους της Αυστραλίας στη ζούγκλα της Νέας Ζηλανδίας. Σε κάθε εργαστήρι τα παιδιά συμμετέχουν και συνδημιουργούν εντυπωσιακές παρουσιάσεις. 

Στον κάθε μας προορισμό, ανάλογα με την εποχή και τον πολιτισμό που συναντάμε, μαθαίνουμε για το πως ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι εκεί, πως περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, τι δουλειές κάνουν, τι μαγειρεύουν, πως είναι τα σπίτια τους και πως γιορτάζουν τις ιδιαίτερες μέρες της χρονιάς τους. Ακούμε παραδοσιακή μουσική από την κάθε γειτονιά, αρχαία, μοντέρνα ή σύγχρονη, και με έμπνευση όσα μάθουμε από την παρουσίασή μας, δημιουργούμε βήμα βήμα μαζί μια χειροτεχνία την οποία τα παιδιά θα πάρουν στο σπίτι, εάν επιθυμούν!  

Όλα τα υλικά παρέχονται από το μουσείο. 

Στο Μουσείο, τηρούνται αυστηρά τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα σχετικά με τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Όλο το προσωπικό και οι εξωτερικοί συνεργάτες μας είναι εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται στους 12 ανά εργαστήριο, η μάσκα είναι υποχρεωτική, οι αίθουσες αερίζονται με φυσικό τρόπο. 

Ιαπωνία Εκεί που ανατέλλει ο ήλιος από το Μουσείο Ηρακλείδων

Photo: herakleidon.org

Τρίτη στάση στο Υπέροχο Ταξίδι: η μακρινή Ιαπωνία! θα γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την αγάπη των Ιαπώνων για τους κήπους, τα δέντρα και τις λίμνες. Θα γνωρίσουμε από κοντά τη τελετουργία του τσαγιού και πως σερβίρεται μέσα στις παγόδες, θα θαυμάσουμε το μίνιμαλ στυλ των παραδοσιακών σπιτιών εσωτερικά με τις συρόμενες πόρτες και τα παιχνίδια του φωτός και τη λιτή διακόσμηση, αλλά και το μάξιμαλ στυλ των κήπων τους που είναι γεμάτοι από διαφορετικά φυτά και δέντρα. Θα σταθούμε ιδιαιτέρως στην Ιαπωνική ζωγραφική με μελάνι, θα θαυμάσουμε τις υπέροχες ανθισμένες κερασιές που αποτελούν μέγιστο τουριστικό προορισμό σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με την εποχή και τις διαφορετικές στιγμές άνθησης και θα δούμε από κοντά τις λιμνούλες με τους πορτοκαλί κυπρίνους- το τυχερό ψάρι των Ιαπώνων που συμβολίζει τη δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται για να πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα της ζωής όποτε χρειάζεται. Με τα παιδιά και με υπόκρουση παραδοσιακή και μελωδική Ιαπωνική μουσική, θα ζωγραφίσουμε μια υπέροχη παράσταση με τα ψάρια αυτά γνωστά ως Κόι μέσα σε μια παραδοσιακή λιμνούλα περιστοιχισμένη με λουλούδια κερασιάς με κολάζ. 

Μετά το τέλος το εργαστήρι, θα πάρουμε το τελικό έργο μαζί μας, ως ενθύμιο ή και για να διακοσμήσουμε το δωμάτιό μας!

Σχεδιασμός - υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου  με βάση το βιβλίο  «Βιβλιομουσείο», εκδ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας Nelson Jo, Εικονογράφος: Wilkinson Richard) Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο (https://bit.ly/342FsME) 

Μουσείο Ηρακλείδων
Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα:12:30 - 14.00
Κόστος: 12,00€ ανά παιδί
Ηλικίες: Όλα τα παιδιά από 8 έως 12 ετών
Θέσεις; Περιορισμένος αριθμός 12 θέσεων.
Κρατήσεις: Μόνο με την εξόφληση του αντιτίμου

Η προπώληση ξεκινά 8 Νοεμβρίου 2021.