"Μια εύθραυστη οικογένεια" στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Photo: thf.gr

Ένα πρωτότυπο έργο εμπνευσμένο από το, «Ο γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με την ευγενική παραχώρηση του University of the South, Sewanne Tennessee και απεθύνεται με διαχρονικό και ενημερωτικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις συμπεριφορές μίας μέσης ελληνικής οικογένειας.

Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50 και φωτίζει προβληματισμούς και αντιλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πραγματεύεται επίσης, τις δυναμικές των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας, λόγω των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα εκείνη την εποχή.  

Η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου σημειώνει: «Το έργο κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο εμπεριέχοντας όμως έντονα και το ονειρικό στοιχείο. Πρόκειται για ένα έργο αναμνήσεων, που οδηγεί τους μικρούς σε ηλικία θεατές στο να διαχειριστούν λεπτές έννοιες, ερωτήματα και αλήθειες όπως, η μοναξιά, η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη, ο πόλεμος, η αποφυγή αποδοχής της πραγματικότητας, η διαφορετικότητα,  οι συμπεριφορές των γονιών που υψώνουν φράχτες ανάμεσα στους ίδιους και στα παιδιά τους, η έλλειψη επικοινωνίας, η εσωτερική ανάγκη για δραπέτευση, είτε διανοητική είτε πραγματική».

Λίγα λόγια για το έργο
Μεταφερόμαστε στο σπίτι της οικογένειας Χωραφά, σε μια φτωχική γειτονιά της μετεμφυλιακής Αθήνας της δεκαετίας του ΄50. Η Αριστέα, μία ηρωική και ιδιαίτερα αυταρχική μητέρα ζει με τα δύο της παιδιά, τον Λουκά και τη Δάφνη. Τα δυο αδέλφια μέσω της τέχνης δραπετεύουν από την πραγματικότητα που τα πληγώνει. Ο νεαρός Λουκάς πηγαίνει σχολείο, εργάζεται στη Βαρβάκειο αγορά, ζωγραφίζει και λατρεύει τον κινηματογράφο. Η Δάφνη, που είναι χτυπημένη από πολιομυελίτιδα και κουτσαίνει, ζει περισσότερο μέσα στο σπίτι, αποδεχόμενη την ιδιαιτερότητά της και έχοντας δημιουργήσει έναν δικό της φανταστικό κόσμο γεμάτο κόμικς με ήρωες της εποχής. Η Αριστέα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα των παιδιών της. Οι σχέσεις των ηρώων δοκιμάζονται καθημερινά μέχρι τη στιγμή που ένας απρόσμενος επισκέπτης ανατρέπει τα έως τότε δεδομένα. Η Αριστέα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα των παιδιών της και το βασικά της μέλημα είναι να τα κάνει όπως η ίδια επιθυμεί. Η άφιξη ενός ιδιαίτερου επισκέπτη αποτελεί, ίσως, τη μοναδική ευκαιρία ανατροπής των έως τότε δεδομένων και γίνεται η αιτία για να επέλθει μια σκληρή και αναπόφευκτη σύγκρουση των ηρώων με την πραγματικότητα.  

Κείμενο: Ομάδα The Young Quill 
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνικά και Σχεδιασμό Φωτισμού: Κωστής Μουσικός
Κουστούμια: Μάριος Ράμμος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος 
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή 
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Χρήστος Καραβέβας, Φιλία Κανελλοπούλου, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης

Κάθε Κυριακή στις 18:00, 7, 14, 21, 28/11/2021 & 5, 12, 19/12/2021 & 2, 9, 16, 23, 30/1/2022
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλ.: 2103611206
Κόστος: 10 & 15 ευρώ
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια