Εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το Vamvakou Revival

Photo: vamvakourevival.org

Κάθε Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού είναι μοναδικό. Ανακαλύψτε τις ομορφιές του τόπου, ζήστε την αυθεντική φιλοξενία και απολαύστε κάθε στιγμή της ημέρας σε ένα μικρό ορεινό χωριό λίγων μόνιμων κατοίκων που αναγεννάται ένας ονειρεμένος τόπος.

Τα Σαββατοκύριακα στη Βαμβακού είναι διαφορετικά κάθε φορά και προσφέρουν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, τεχνολογίας και πολιτισμού για όλη την οικογένεια. 

Περιηγήσεις στα μονοπάτια του χωριού, φωτογραφίες σε απίθανα τοπία, ποδηλατικές διαδρομές με τα ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE και διαμονή σε φανταστικούς πέτρινους ξενώνες.

Ο Νοέμβριος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Διαφορετικά και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά ρεύματα ακολούθησαν οι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και εμείς θα τους μελετήσουμε, καθώς όλοι έχουν ένα κοινό: σε κάποια στιγμή της ζωής τους άφησαν τις άμαξες, τα αυτοκίνητα και τη βοή της πόλης, επέστρεψαν στις ρίζες τους και γύρισαν στη φύση! Ελάτε να ανακαλύψουμε το «γιατί», να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε, με θέμα τη Βαμβακού!

Σχεδιασμός: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειoλόγος-μουσειοπαιδαγωγός
Υλοποίηση: Μάρθα Βερδήλου
Κατάλληλο για ηλικίες: 6-12 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Είσοδος: Δωρεάν

Μια φορά κι έναν καιρό, στη μέση μιας μεγάλης πόλης, υπήρχε ο πιο όμορφος κήπος του κόσμου, που ανήκε σ έναν γίγαντα! Ο κήπος αυτός ήταν περιφραγμένος με ψηλό τοίχο και κανένας δεν μπορούσε να δει τι είχε μέσα… Ελάτε να ανακαλύψουμε, μέσα από δραστηριότητες εκπαιδευτικού θεάτρου, γιατί θέλουμε κάτι να είναι αποκλειστικά δικό μας και πόσο μεγάλο δώρο μπορεί να είναι τελικά το να μπορούμε να μοιραζόμαστε!

Συντελεστής: Ελένη Ζαχοπούλου, Ηθοποιός, Συνεργάτιδα του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος
Κατάλληλο για ηλικίες: 6-12 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Είσοδος: Δωρεάν

Άλλο ένα εργαστήριο ρομποτικής, έρχεται να μας μυήσει στον κόσμο των Lego WeDo 2.0. Μικροί επιστήμονες, ηλικίας 6-13 ετών, ελάτε να μάθετε, πως να συνεργάζεστε, να δημιουργείτε, μα πάνω απ’ όλα να διασκεδάζετε, προγραμματίζοντας και καθοδηγώντας το ρομποτάκι σας. Βοηθοί σας σε αυτό θα είναι τα μέλη της ομάδας ROBOT-fun της Nokia Hellas.

Μετά το εργαστήριο του V.Lab, οι συμμετέχοντες μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσω live session με έναν ειδικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι εξειδικεύονται στο αντικείμενο του εργαστηρίου μέσω του προγράμματος του The Tipping Point in Education. Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής; Πού μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας; Γιατί πλέον έχει μπει τόσο πολύ στη ζωή μας; Ελάτε να συνδεθούμε και να τα μάθουμε όλα αυτά παρέα.

Απαιτείται προκράτηση στέλνοντας τα στοιχεία σας στο [email protected]
Συντελεστές εργαστηρίου: ROBOT-fun της Nokia Hellas
Live session με επαγγελματία: The Tipping Point in Education
Κατάλληλο για ηλικίες: 6-13 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 15. 
Συμμετοχή: 10 ευρώ 

Η πρώτη συνάντηση είναι εστιασμένη στα όνειρα του «Τώρα». Οι μικροί καθημερινοί στόχοι, που βάζουμε όλοι μας και ενώ για εμάς τους μεγάλους φαίνονται εύκολα επιτεύξιμοι, για ένα παιδί μπορεί να φαντάζουν Όνειρο.
Μέσα λοιπόν, από το θεατρικό παιχνίδι θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε αυτές τις καθημερινές μας «ανησυχίες».

  • Πώς μπορώ να δέσω τα κορδόνια μόνος μου;
  • Πώς μπορώ να περάσω τον δρόμο μόνος μου;
  • Θα μπορέσω να πάω αύριο σχολείο μόνος μου;
  • Πότε θα μείνω μόνος μου στο σπίτι και τι ονειρεύομαι να γίνει εκείνη την ημέρα;
  • Πώς μπορώ να πω στον φίλο μου ότι μια συμπεριφορά του με ενοχλεί;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα–όνειρα, θα τα περιμένει ένα «μαγικό κουτί ονείρων», που θα βρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις, στο σχολείο της Βαμβακούς, για  να «αΚοΎσΕι» τα όνειρα των παιδιών. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι κάποιος τα ακούει, τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Οι μηνιαίες θεατρικές συναντήσεις έχουν ως στόχο να παίξουμε και να μοιραστούμε τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας, αλλά και τα όνειρα που κάνουμε στον ξύπνιο μας.

Σε μία περίοδο τόσο ρευστή, με τις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, δυσκολευόμαστε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Μέσα λοιπόν από τη χαρά του θεάτρου, των εικαστικών, της μουσικής, της κίνησης, της φαντασία και…. φυσικά το παιχνίδι, θα δημιουργήσουμε έναν δικό μας κόσμο, για να μη σταματήσουμε να ονειρευόμαστε!

Συντελεστής: Φλώρα Καλομοίρη, ηθοποιός
Κατάλληλο για ηλικίες: 5-10 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Είσοδος: Δωρεάν

Το λιπαρό υλικό που ακούει στο όνομα «ελαιόλαδο», χάρη στην “Κορώνα των Επιστημών, θαυματουργή Χημεία”, μετατρέπεται σε σαπούνι. Έτσι, χέρια και ρούχα καθαρίζει και κάθε λιπαρό λεκέ εξαφανίζει! Με μόνο δέκα απλά και… μοσχομυριστά βήματα, σαπουνάκι αγνό, οικονομικό, αειφόρο και οικολογικό,  εύκολα θα παρασκευαστεί. Και πλησιάζουν γιορτές! Οπότε σκεφτείτε σε ποιον θα το κάνετε δώρο!

Δράση με Επιστήμη και Τεχνολογία, με έμπνευση και δημιουργικότητα!

Μαθαίνοντας λοιπόν, όλα αυτά τα ωραία της Χημείας, ολοκληρώνουμε το εργαστήριό μας, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και μαθαίνοντας και άλλα μυστικά των σαπουνιών από έμπειρο σαπουνοποιό μέσω live session και του προγράμματος του The Tipping Point in Education.

Απαιτείται προκράτηση στέλνοντας τα στοιχεία σας στο [email protected]

Σχεδιασμός & υλοποίηση εργαστηρίου: Έλενα Παλούμπα, χημικός
Σχεδιασμός & υλοποίηση live session: The Tipping Point in Education
Κατάλληλο για παιδιά: 9-14 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Συμμετοχή: 10 ευρώ