Το "Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας" ανοίγει τις πόρτες του στο Μουσείο Κοτσανά

Photo: Facebook.com

Το «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» υποδέχεται μικρούς & μεγάλους με εορταστική διάθεση και πολλές εκπλήξεις στο Μουσείο Κοτσανά στις αρχές του νέου έτους.

Υπήρχαν άραγε οικολογικά ξυπνητήρια, αυτόματα ρολόγια και συναγερμοί στην Αρχαία Ελλάδα;

Είναι δυνατόν ένας καθρέφτης να κινείται και να παίζει μουσική;

Πώς γίνεται μια κανάτα να σερβίρει ό,τι εμείς της παραγγείλουμε;

Τα gadgets των αρχαίων Ελλήνων αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα από μια σειρά θεματικών περιηγήσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!

«Στην υγειά του ρομπότ!» - Τρίτη 4/1/2022 και ώρα 12:00

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Άραγε υπήρχαν ρομπότ στην αρχαιότητα; Οι μικροί εξερευνητές επιβιβάζονται στη χρονοκάψουλα, αποφασισμένοι να βρουν απαντήσεις! Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν μυθικά ρομπότ, αυτοματισμούς και ιπτάμενες μηχανές. Συλλέγουν σημαντικά στοιχεία μετά από εξονυχιστικές συνεντεύξεις με τον Φίλωνα, τον Ήρωνα και τον Αρχύτα. Συνοδοιπόρος τους ο θεός Ήφαιστος!

Εσύ θα μπεις στην ομάδα των εξερευνητών της αρχαιότητας;

«Ραντεβού κάτω από το ρολόι» - Πέμπτη 6/1/2022 και ώρα 12:00

Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

Η μέτρηση του χρόνου έχει απασχολήσει τον άνθρωπο σε κάθε γωνία της Γης.

Ο ζωογόνος ήλιος ήταν αυτός που, έδινε μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες. Τα διάσημα ηλιακά ρολόγια απαιτούσαν χρήση σε εξωτερικό χώρο και λειτουργούσαν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας.

Όμως, ένας από τους σπουδαιότερους μηχανικούς της αρχαιότητας δεν αρκέστηκε σε αυτό και κατασκεύασε ένα ρολόι ικανό να μετρά τις ώρες όλο το 24ώρο.

Το «αθάνατο ρολόι» της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, με μέγεθος που να επιτρέπει την οικιακή χρήση, έρχεται να μας «φωτίσει» με την ευφυή του λειτουργία και τις περίτεχνες λεπτομέρειες του.

«Κτησίβιε, πες μου τι μέρα είναι;» - Κυριακή 9/1/2022 και ώρα 12:00

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή μετρά! Ο χρόνος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτος συγκινήσεις, μόχθο, αθλητικές γιορτές και ευτυχή, ατυχή ή περιπετειώδη καλέσματα όπου όλοι έπρεπε να είναι συνεπείς. Πώς τα κατάφερναν άραγε;

Ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ωρολόγια «αράχνες» αλλά και το αττικό και σεληνιακό ημερολόγιο μάς δίνουν πολύτιμα στοιχεία για να φτάσουμε στη Γεναριάτικη διάθεση του Ποσειδώνα και του Γαμηλίωνα!

Η μέτρηση του χρόνου στα καλύτερα της! Εσύ ποια μέθοδο θα ακολουθήσεις;

* Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 12 άτομα.
Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.

**Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

Από 04/01 – 09/01/2022
Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 2114110044
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια