"Η Δύναμη των Μουσείων" από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».

Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

  • «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικών Σχολείων
Η ψηφιακή δράση του ΑΜΘ με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα από την οθόνη σε ένα δια ζώσης εργαστήριο!
Θα γνωρίσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού, θα εμπνευστούμε από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και θα φτιάξουμε ένα δικό μας ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους!

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 10:00 -12:00

  • «Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία»

Διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικο κοινό από τη δρα Μαρία Παζαρλή (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας).
Μέσω της δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 12:00 -14:00

  • «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

Προβολή ταινίας από την Action Art / Εικαστική Δράση

Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Η Action Art στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» που οργάνωσε ο φορέας, υλοποίησε το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» το οποίο περιλάμβανε παραστάσεις αφήγησης και τη δημιουργία της ταινίας.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 18:30-20:30

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη

"Η Δύναμη των Μουσείων" από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης