Δράσεις για όλη την οικογένεια στο πλαίσιο του Evia Film Project

Photo credits: filmfestival.gr

Το Evia Film Project είναι η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό. Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, καθώς και μία μεγάλη συναυλία, περιμένουν το κοινό σε μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Οι εκδηλώσεις του Evia Film Project θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα.

Στο πλαίσοο του Evia Film Project γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ενώ θα υπάρχουν συναρπαστικά κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και ένα περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 19:00: «Ένα κινηματογραφικό ταξίδι» στον κόσμο του κινηματογράφου. Θα ανακαλύψουμε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, θα γνωρίσουμε τα είδη, θα μοιράσουμε ειδικότητες και θα πάμε για γύρισμα. Μέσω διάδρασης και παιχνιδιού τα παιδιά θα γυρίσουν μια συλλογική μικρού μήκους ταινία με κεντρικό θέμα την σχέση ανθρώπου-φύσης. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Απόσταγμα, στην Αγία Άννα.

Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 18:00: Στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη διοργανώνεται το παιδικό κινηματογραφικό εργαστήρι «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια» της Cinemathesis. Μετά τις δράσεις της σε σχολεία και χώρους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα τόπους εκτός αστικών κέντρων όπως Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Επτάνησα, Διαπόντιους Nήσους, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, Λειψούς, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σίφνο, Σέριφο, Πάρο, Κίμωλο, Μικρές Κυκλάδες κ.ά., η Cinemathesis εγκαινιάζει τις καλοκαιρινές της δράσεις για το 2022 με το εκπαιδευτικό, βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια», με το όραμα να στρέψουμε με παιδιά και εφήβους το βλέμμα στην προστασία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες και την ανάγκη των πρώτων κινηματογραφιστών να καταγράψουν ιστορίες της καθημερινότητας. Χρησιμοποιώντας απλά μέσα οπτικοακουστικής έκφρασης, θα ασχοληθούμε με την παρατήρηση του σήμερα. Κατασκευάζουμε προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουμε χαρακτήρες, φωτογραφίζουμε εικόνες, δημιουργούμε φωτοκόμικ, αναλύουμε αποσπάσματα αρχειακού υλικού επιλεγμένων ταινιών με πυρήνα το περιβάλλον, φτιάχνουμε σχέδια σεναρίων, σχεδιάζουμε storyboards, κινηματογραφούμε ιδέες και παίζουμε με την κινούμενη εικόνα με ποικίλες, βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις. Στη διάρκεια δύο ωρών ενασχόλησης με τα κινηματογραφικά εργαλεία, κάθε παιδί θα αναλάβει ρόλους θεατή-κριτικού-δημιουργού.

Το πρόγραμμα «Παίζουμε Κινηματογράφο;» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας. Υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Evia Film Project.

Περισσότερα στοιχεία για τη δομή των προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα www.cinemathesis.com. Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6947915881.

Μετά το εργαστήριο θα υπάρχει κέρασμα για τους μικρούς καλεσμένους του Evia Film Project, ενώ θα ακολουθήσει στις 21:30 η προβολή της παιδικής ταινίας «Κόκκινη Χελώνα» στον κινηματογράφο Ελύμνιον, στη Λίμνη.

Κυκλαδούπολη: Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι

Στο πλαίσιο των δράσεων του Evia Film Project, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα προσφέρουν μερικές ώρες διασκεδαστικού και παράλληλα εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τα παιδιά, τους νέους και όσους αισθάνονται παιδιά, στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη, την Παρασκευή 17 (από τις 17:30 έως τις 20:30), το Σάββατο 18 (από τις 11:00 έως τις 18:00) και την Κυριακή 19 Ιουνίου (από τις 17:30 έως τις 20:30).

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που σχεδιάστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη WWF Ελλάς, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσει γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών, με σκοπό να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική, αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;
Evia Film Project

Προβολές για μικρά και μεγάλα παιδιά

Going Circular / Στροφή στην κυκλικότητα
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντέιλ, Νάιτζελ Ουόκ. Ολλανδία, 2022, 90΄
Πέμπτη 16 Ιουνίου, Cine Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

Εξερευνήστε τα μυστικά μιας πρωτοποριακής ιδέας που ονομάζεται circularity, ένα οικονομικό σύστημα που εξαλείφει τη σπατάλη και εξοικονομεί τους πόρους του πλανήτη μας. Το ντοκιμαντέρ της εταιρείας παραγωγής Off the Fence -συμπαραγωγού του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Ο δάσκαλός μου το χταπόδι- παρουσιάζει τέσσερις οραματιστές που η δράση τους αλλάζει τον τρόπο σκέψης και οδηγεί σε μια θεμελιώδη επανεκτίμηση του πώς θα μπορούσαν να είναι τα τρόφιμά μας, οι πόλεις μας, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ακόμη και η βιομηχανία της μόδας, αν αποφασίζαμε να δημιουργήσουμε, να παράξουμε και να διανείμουμε εντός των φυσικών ορίων της Γης.

Μυθικά πλάσματα του Νότου / The Beasts of the Southern Wild (για ηλικίες 13+)
Σκηνοθεσία: Μπεν Ζάιτλιν. ΗΠΑ, 2012, 93΄

Παρασκευή 17 Ιουνίου, Cine Απόλλων, Αιδηψός, 21:30
Παρασκευή 17 Ιουνίου, πλατεία Αγίας Άννας, 21:30

Σε μία κοινότητα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο ζει η εξάχρονη Χάσπαπι. Η μητέρα της έχει φύγει από καιρό, ο πατέρας της είναι ένας άγριος σε διαρκές ξεφάντωμα, κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα. Αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο σαν ένα εύθραυστο ιστό πραγμάτων, και το σύμπαν ολόκληρο εξαρτάται από αυτά τα πράγματα να δένουν αρμονικά και σωστά μαζί. Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, και άγρια ζώα ξυπνούν από τους παγωμένους τάφους τους, η Χάσπαπι βρίσκει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει. Απεγνωσμένη να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, για να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της, αυτός ο μικροσκοπικός ήρωας πρέπει να μάθει πως να επιβιώσει από μια ασταμάτητη καταστροφή επικών διαστάσεων.

Ενοχλητική αρκούδα / Nuisance Bear
Σκηνοθεσία: Τζακ Γουάισμαν, Γκαμπριέλα Όσιο Βάντεν. Καναδάς, 2021, 15΄

Το Τσόρτσιλ στη Μανιτόμπα του Καναδά είναι μια πόλη γνωστή ως διεθνής προορισμός για τη φωτογράφιση πολικών αρκούδων. Όλοι έχουμε δει μαγευτικές εικόνες και κλασικές τηλεοπτικές εκπομπές για την άγρια φύση – όμως τι έχουν δει από εμάς οι αρκούδες; Αυτό το αντισυμβατικό και οπτικά εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ αντιστρέφει την οπτική και προσφέρει μια διεισδυτική ματιά σε μια τυπική μέρα στη ζωή μιας πολικής αρκούδας, καθώς αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τουρίστες και υπεύθυνους προστασίας. Μια ταινία που αναδεικνύει την ολοένα και πιο λεπτή ή σχεδόν απατηλή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του βασιλείου των ζώων, καλώντας το κοινό να διερωτηθεί για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την άγρια φύση, και για το αν αυτή η αλληλεπίδραση είναι βιώσιμη.

Καιροί και ρεύματα / Time and Tide
Σκηνοθεσία: Μαρλέεν φαν ντερ Βερφ. Ολλανδία, 2018, 29΄

Ένα φαινομενικά ήρεμο και γραφικό τοπίο στις ακτές της Ολλανδίας αναδεικνύεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης και στις δυνάμεις που οδηγούν το σύμπαν σε εντροπία, σ’ έναν αέναο κύκλο καταστροφής και αναγέννησης. Ένα ποιητικό, στοχαστικό και εκθαμβωτικό κινηματογραφικό δοκίμιο, το οποίο γεννήθηκε μέσα από δύο χρόνια παρατήρησης με κομμένη την ανάσα και ανατρέπει όλα τα ανώδυνα στερεότυπα για την «ουδέτερη» αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Γη των ονείρων / Dream Land
Σκηνοθεσία: Λάιλα Πακαλνίνα. Λετονία - Γερμανία, 2004, 36΄

Υπάρχουν μέρη που δεν θέλουμε να ξέρουμε, μέρη που κάνουμε σαν να μην υπάρχουν. Η χωματερή είναι ένα τέτοιο μέρος. Για τους ανθρώπους είναι ένα φρικτό μέρος, μια βρομερή έρημος σκουπιδιών. Όμως είναι μια έρημος γεμάτη ζωή. Αποκτά μια παράξενα σαγηνευτική ονειρική διάσταση χάρη στην εντυπωσιακή αφθονία εντόμων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών, πλασμάτων που αλληλεπιδρούν σε μια σχέση ζωής και θανάτου.
Evia Film Project

Η κόκκινη χελώνα / The Red Turtle
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ. Ιαπωνία - Γαλλία, 2016, 97΄

Σάββατο 18 Ιουνίου, Ελύμνιον, Λίμνη, 21:30

Το Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του, και σε συνεργασία με τη Γαλλία, παρουσιάζει ένα πανέμορφο παραμύθι: την ιστορία ενός ναυαγού, σε ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δεν χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί.

The Forest Maker / Ο Δασοποιός
Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ. Γερμανία, 87΄

Κυριακή 19 Ιουνίου, Cine Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

Το ντοκιμαντέρ του Φόλκερ Σλέντορφ, σκηνοθέτη της εμβληματικής ταινίας Το Ταμπούρλο, είναι το πορτρέτο ενός αξιοσημείωτου ανθρώπου του οποίου το έργο ζωής τιμήθηκε με το λεγόμενο εναλλακτικό Νόμπελ, το βραβείο Right Livelihood το 2018. Ο Τόνι Ρινάουντο βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και την ελπίδα. Ο Αρχηγός όλων των Αγροτών, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά, χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Έχοντας εργαστεί στην περιοχή του Σαχέλ για 30 χρόνια, είδε την απόγνωση και την πείνα, αλλά και την αποφασιστικότητα και την αλλαγή. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτοενδυνάμωσης και, πάνω από όλα, ελπίδας.

Το Evia Film Project εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού έργου «Φωτοδότες» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά και το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.