Φυσιολογικός τοκετός

Φυσιολογικός τοκετός είναι η γέννηση του παιδιού από τον κόλπο της γυναίκας. Ξεκινά συνήθως αυτόματα μεταξύ 37ης και 40ης εβδομάδας. Τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα και το νεογνό είναι πολλά και εξαιρετικά σημαντικά.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και έχουν σχέση με την ψυχική υγεία της μητέρας αλλά και την καλύτερη προσαρμογή της στο νέο απαιτητικό ρόλο της. Πολλές γυναίκες που βίωσαν ένα βίαιο φυσιολογικό τοκετό ή δεν αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό σε μια τέτοια τόσο ιερή και μοναδική στιγμή, είχαν σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη. Άρα, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή ενημέρωση της γυναίκας και η γνώση πάνω σε θέματα του φυσιολογικού τοκετού.

Στην γρήγορη σωματική αλλά και ψυχολογική ανάρρωση της γυναίκας συμβάλλουν:

  1. Ο ενεργός ρόλος της μητέρας στον τοκετό.
  2. Λιγότερες παρεμβάσεις από το ιατρικό προσωπικό παρά μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ένδειξη να παρέμβουμε.
  3. Μειωμένη χρήση φαρμάκων.
  4. Παρουσία του συζύγου σε όλα τα στάδια του τοκετού.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την γρηγορότερη σωματική ανάρρωση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, το δυνατότερο δεσμό μητέρας παιδιού, μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης και πετυχημένο θηλασμό.

Γιατί να επιλέξουμε τον φυσιολογικό τοκετό;

  • Ο φυσιολογικός τοκετός αν δεν υπάρχουν περιττές παρεμβάσεις είναι πιο ασφαλής τρόπος να γεννηθεί το μωρό μας.
  • Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Η γυναίκα μπορεί να σηκωθεί αμέσως από το κρεβάτι της να θηλάσει το μωρό της και να περιποιηθεί τον εαυτό της.
  • Τα μωρά έχουν μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικά προβλήματα.
  • Η ψυχολογία της γυναίκας δρα καταλυτικά στο θηλασμό στη διάρκεια και στην εδραίωση του.
  • Η γυναίκα έχει συναισθήματα ολοκλήρωσης λόγω της ενεργής συμμετοχής της στον τοκετό αφού έζησε πολύ έντονα του ερχομό του μωρού της.
  • Τα νεογνά που γεννιούνται κολπικά περνούν από τον κόλπο της γυναίκας όπου έρχονται σε επαφή με τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου τα λεγόμενα καλά βακτήρια και ενισχύει με αυτό τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού αυτά τα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και το έντερο του νεογνού.