Για ποιους λόγους δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν τρίτους

Οι περισσότεροι γονείς έχουν παροτρύνει κάποια στιγμή το παιδί τους να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κάποιον φίλο ή συγγενή σε μία επίσκεψη, σε μία γιορτή ή σε κάποια οικογενειακή συνάθροιση. Πρέπει, όμως, να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν άλλους;

Κάποιοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γονείς πρέπει να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους, ειδικά αν είναι κορίτσια, να έχουν σωματική επαφή με κάποιον ενήλικα, αν εκείνα δεν θέλουν να το κάνουν και αν μία αγκαλιά ή ένα φιλί δεν δίνονται φυσιολογικά και αυθόρμητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωθώντας το παιδί να κάνει κάτι τέτοιο, του δίνουμε συγκεχυμένα μηνύματα σχετικά με το σώμα του. Γιατί από τη μία, προσπαθώντας να το προστατεύσουμε του μαθαίνουμε ότι δεν πρέπει να τα αγγίζουν ξένοι και από την άλλη του ζητάμε να προχωρήσει σε μία σωματική επαφή που δεν επιθυμεί.

Δηλαδή, όταν ζητάμε από το παιδί να αγκαλιάσει  και να φιλήσει ανθρώπους με τους οποίους δεν νιώθει άνετα, είναι σαν να του λέμε πως είτε θέλει είτε όχι, πρέπει να αφήνει τους ενήλικες να το αγγίζουν. Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικό να του μαθαίνουμε την έννοια της συναίνεσης και να καθορίζει σε ποιο σημείο επιτρέπεται κάποιος άλλος να αλληλεπιδράσει μαζί του.
Για ποιους λόγους δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν τρίτους

Ειδικά τα κορίτσια, πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να βάζουν όρια σχετικά με το σώμα τους. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έτσι μπορεί να δημιουργήσουν λάθος αντίληψη για τη συναίνεση και τη σωματική επαφή. Αν το παιδί μαθαίνει ότι πρέπει να αγκαλιάσει κάποιον που του έκανε ένα δώρο, σκέφτεται ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί όταν κάποιος κάνει κάτι φαινομενικά καλό για εκείνο.

Επίσης, πιέζοντας το παιδί να αγκαλιάσει και να φιλήσει κάποιον τρίτο, είναι σαν να παραβιάζουμε τον προσωπικό του χώρο. Σύμφωνα με ψυχολόγους, το να διδάσκουμε στο παιδί πως δεν μπορεί να επιλέξει αν θα δεχτεί ή όχι σωματική επαφή με κάποιον ενήλικα, μπορεί να το κάνει επιρρεπές σε σεξουαλική κακοποίηση. Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ο θύτης ανήκει στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να κάνουμε το παιδί να νομίζει ότι κάθε ενήλικας έχει τέτοιες προθέσεις, γιατί σαφώς οι περισσότεροι αγαπούν πραγματικά το παιδί. Όμως, οι γονείς θα πρέπει να σέβονται την επιθυμία του παιδιού να αρνείται κάθε σωματική επαφή που δεν επιθυμεί. Ακόμα και οι ενήλικες, πολλές φορές δεν θέλουμε να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε κάποιον, άρα γιατί ζητάμε κάτι τέτοιο από τα παιδιά;

Μαθαίνουμε, ωστόσο, στο παιδί να είναι πάντα ευγενικό, χαιρετώντας ή ευχαριστώντας λεκτικά ή δίνοντας το χέρι του. Επίσης, αν το παιδί μας είναι εξωστρεφές και εκδηλωτικό, και π.χ. αγκαλιάζει άλλα παιδάκια, που φαίνεται ότι δυσανασχετούν, του εξηγούμε ότι δεν νιώθουν όλοι άνετα με τις αγκαλιές και τη σωματική επαφή και του επισημαίνουμε ότι μπορεί πρώτα να ρωτήσει πριν κάνει κάποια κίνηση, διαφορετικά απλώς να μιλάει στο άλλο παιδί χωρίς να το ακουμπάει.

Τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά πρέπει να λαμβάνονται και να δίνονται μόνο όταν και οι δύο πλευρές τα επιθυμούν.