Γιατί το baby swimming θεωρείται η καλύτερη δραστηριότητα για μωρά

Photo credits: freepik.com 

Η βρεφική κολύμβηση ή αλλιώς baby swimming, είναι η εκμάθηση κολύμβησης σε μωράκια ηλικίας από 3 μηνών έως 4 ετών, με τη μορφή παιχνιδιού. Τα βρέφη, αισθάνονται ότι παίζουν, ενώ στην ουσία εκπαιδεύονται. Η είσοδός τους στην πισίνα γίνεται πάντα με συνοδό, συνήθως τον ένα γονιό, και μαζί εκτελούν ασκήσεις, με την καθοδήγηση του ειδικού εκπαιδευτή.

Το νερό αποτελεί το φυσικό χώρο ενός νεογέννητου και το βρέφος είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτό. Όσο πιο μικρό μπαίνει ένα μωρό στην πισίνα, τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται. Η βρεφική κολύμβηση είναι η μόνη δραστηριότητα που ενδείκνυται για ένα βρέφος και μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά τη γέννησή του, αν και τα περισσότερα προγράμματα ξεκινούν από τους 3-6 μήνες. Καθώς σε αυτή την ηλικία το μωρό δεν μπορεί να περπατήσει, η κολύμβηση -που αποτελεί μία ολοκληρωμένη άσκηση, δυναμώνει ήπια και αποτελεσματικά το μυϊκό του σύστημα και τις κινητικές δεξιότητες, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Η βρεφική κολύμβηση έχει πολλαπλά οφέλη για το ίδιο και το γονέα που το συνοδεύει.

Ποια είναι τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης

Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τον συντονισμό του μωρού: Η βρεφική κολύμβηση βοηθά τα μωράκια να περπατούν πιο γρήγορα, να έχουν καλύτερη ισορροπία, μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή. Επίσης, να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις και τη στάση του σώματός τους.

Επιταχύνει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος: Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα βρέφη να αναπτύσσουν περισσότερες κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά.

Τονώνει το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα: Δυναμώνουν η καρδιά και οι πνεύμονες, δίνοντας στο βρέφος δύναμη, αντοχή και ευκινησία, ενώ το βοηθά να πολεμήσει τις λοιμώξεις.

Κοινωνικοποίηση: Βοηθάει τα μωρά να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδάκια.
baby swimming
Photo credits: freepik.com

Ακόμη:

 • Γίνεται συνείδηση στο παιδί ο αθλητισμός ως τρόπος ζωής
 • Ενδυναμώνεται η σχέση γονιού - βρέφους
 • Βελτιώνεται η ποιότητα ύπνου του μωρού
 • Καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση και η αυτοεποίθηση του βρέφους
 • Χτίζεται η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικοποίηση του μωρού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το baby swimming

 • Αν το μωρό είναι μικρότερο των έξι μηνών, αναζητήστε μια πισίνα με θερμοκρασία νερού στους 32ο C.
 • Έχετε μαζί σας: βρεφικές πάνες μαγιό, μία μαλακή πετσέτα με κουκούλα, μερικά από τα παιχνίδια μπάνιου του μωρού σας για να δημιουργήσετε μια χαλαρή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, ζεστό γάλα αν ταΐζετε το μωρό με μπουκάλι, ένα σνακ αν το μωρό σας έχει ξεκινήσει στερεά τροφή για μετά την κολύμβηση.  
 • Ξεκινήστε με συνεδρίες 10’ και αυξήστε σταδιακά στα 20’.
 • Αν το μωρό σας έχει κρυολόγημα, πυρετό ή δεν φαίνεται καλά, μην πάτε στην πισίνα. Επίσης, αν έχει στομαχικό θέμα δεν πρέπει να κολυμπήσει για τουλάχιστον 48 ώρες.  
 • Αν το μωρό σας έχει κάποιο δερματικό ερεθισμό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το χλώριο δεν θα το επιδεινώσει.
 • Κάνετε πάντα μπάνιο το μωρό σας μετά την πισίνα και απλώνετε σε όλο το κορμάκι του μια ενυδατική κρέμα.

Εδώ θα βρείτε τα 6 καλύτερα κέντρα baby swimming των νοτίων προαστίων & Τα καλύτερα κέντρα baby swimming των βορείων προαστίων.