Γιατί είναι σημαντική η γονική αποδοχή

Η γονική αποδοχή είναι σαν το εύφορο χώμα που επιτρέπει σε ένα μικρό σπόρο να γίνει ένα υπέροχο λουλούδι. Ο ρόλος που έχει το χώμα είναι απλώς να δώσει στο σπόρο τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. Συμβάλλει στην ικανότητα του να ανθίσει, αλλά το αποτέλεσμα οφείλεται εξ ολοκλήρου στο σπόρο. Όπως συμβαίνει με το σπόρο, έτσι κι ένα παιδί έχει εξ ολοκλήρου μέσα του την ικανότητα να αναπτύσσεται. Η αποδοχή που πρέπει να λαμβάνει από τους γονείς, μοιάζει με τη χρησιμότητα που έχει το χώμα για το σπόρο: απλώς το βοηθάει να κάνει πραγματικότητα όσα αυτό μπορεί από μόνος του να πετύχει.

Η γονική αποδοχή έχει ιδιαίτερα σημαντική, θετική επίδραση στο παιδί, κάτι που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τους γονείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανατραφεί πιστεύοντας ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσεις ένα παιδί να γίνει κάτι καλύτερο στο μέλλον, είναι να του λες τι δεν αποδέχεσαι, άρα τι πρέπει να αλλάξει. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη γλώσσα της μη αποδοχής στην ανατροφή των παιδιών. Το "χώμα" που παρέχουν για την ανάπτυξη των παιδιών τους είναι βαρύ, γεμάτο κριτική, κήρυγμα και εντολές. 
 Γιατί είναι σημαντική η γονική αποδοχή

Πώς μπορείτε να παρέχετε γονική αποδοχή

1. Παρατηρείστε
Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τις συμπεριφορές του παιδιού σας. Ακούστε τι λέει και τον τόνο της φωνής του. Αυτό συμβάλλει στο να αποσυνδεθείτε από τα δικά σας συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις και να προσπαθήσετε να μπείτε στον κόσμο του

2. Αναλογιστείτε
Προσπαθήστε να δείτε πώς μπορεί να νιώθει ή να σκέφτεται το παιδί σας, να προσδιορίσετε τα συναισθήματά του (χαρά, ενθουσιασμό, λύπη, θυμό, απογοήτευση, ανησυχία, φόβο, κλπ) και να καταλάβετε ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτά που λέει ή κάνει. 

3. Ανταποκριθείτε 
Απαντήστε στο παιδί σας όταν απευθύνεται σε σας χωρίς συμβουλές, αποδοκιμασίες ή επικρίσεις, χωρίς να απορρίπτετε αυτά που σας λέει. Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο παιδί είναι: "Ναι, σε καταλαβαίνω, ακούω τι λες, παρατηρώ τι αισθάνεσαι". Είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι το κατανοείτε και το σέβεστε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λέξεις ή εκφράσεις όπως, "καταλαβαίνω", "οπότε αυτό που λες είναι ότι...", "σε ακούω με προσοχή", κ.α.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της γονικής αποδοχής

Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί αναπτύσσει αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση. Ως γονέας, είστε καθρέφτης για το παιδί σας. Αν το παιδί θεωρεί ότι το αποδέχεστε και το εκτιμάτε, θα αποδεχθεί και θα εκτιμήσει τον εαυτό του. Η αποδοχή από εσάς επιτρέπει στο παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές, να εκφράζετε χωρίς το φόβο της αποδοκιμασίας σας. Αυτό θα ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων του. Θα αισθάνεται άνετα να σας μιλάει για ό,τι το απασχολεί και οι συζητήσεις μεταξύ σας θα είναι ευκολότερες. Η σχέση σας θα γίνει πιο ισχυρή, καθώς το παιδί θα σας αντιληφθεί ως ένα πρόσωπο που εκδηλώνει ενδιαφέρον και υποστήριξη και όχι σαν μια πηγή κριτικής και απαιτήσεων. Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση στο παιδί σας

Η διαφορά μεταξύ αποδοχής και διαπαιδαγώγησης

Η διαπαιδαγώγηση που οφείλουν να δώσουν οι γονείς στο παιδί περιλαμβάνει πληροφορίες, ιδέες, προτάσεις, οδηγίες, όρια, διορθώσεις, κλπ, ώστε να το βοηθήσουν να μάθει καινούρια πράγματα, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, κλπ. Αυτό που συχνά παρεμποδίζει την αποδοχή, είναι η ανάγκη των γονιών να μαθαίνουν στα παιδιά σωστές συμπεριφορές ή να τα διορθώνουν με κάποιο τρόπο. Αντί να δεχτούν το παιδί τους όπως είναι, προσπαθούν να το αλλάξουν. Φυσικά, η διαπαιδαγώγηση και ο καθορισμός ορίων είναι σημαντικές παράμετροι και δεν πρέπει να παραβλέπονται. Καλό είναι, όμως, να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και την αποδοχή του εαυτού του. Όταν οι διορθώσεις και οι συμβουλές υπερισχύουν, μπορεί το παιδί να νιώσει απόρριψη, με αποτέλεσμα να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και να υιοθετήσει την πεποίθηση "κάνω κάτι καλά μόνο αν συμπεριφέρομαι με συγκεκριμένο τρόπο".