Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζουμε το μωρό μας

Η δύναμη της αγκαλιάς είναι πολύ ισχυρή. Μια ζεστή αγκαλιά είναι ένας τρόπος να δώσετε στο μωρό σας απλόχερα την αγάπη που χρειάζεται. Ήδη από την περίοδο της κύησης, το βρέφος συνηθίζει στη σωματική επαφή με τη μητέρα του και αυτή είναι μία ανάγκη που έχει και στη συνέχεια, μετά τη γέννηση του.

Η αγκαλιά είναι ένας τρόπος έκφρασης της αγάπης των γονιών προς το μωρό τους, ένα είδος σιωπηλής επικοινωνίας, μία σωματική επαφή που απομακρύνει συναισθήματα όπως φόβος, θλίψη, πόνος, μοναξιά.  

Ανοίξτε διάπλατα την αγκαλιά σας για το μωρό σας. Η αντίληψη ότι έτσι κακομαθαίνει είναι λανθασμένη και ξεπερασμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, υποστήριζε ότι «χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε».

Το βρέφος έχει ανάγκη την αγκαλιά τόσο της μητέρας, όσο και του πατέρα του, για πολλούς λόγους. Η αγκαλιά συμβάλει τόσο στη συναισθηματική, όσο και στη νοητική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ έχει ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία του.
Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζουμε το μωρό μας
Μία ζεστή αγκαλιά δημιουργεί θετικά συναισθήματα, κάνει το βρέφος να αισθάνεται ασφάλεια και προστασία. Διαμορφώνει μία δυνατή προσωπικότητα, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και καλλιεργώντας το σεβασμό και την καλή επικοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η αγκαλιά:  

  • Κάνει πιο ισχυρό το δεσμό μεταξύ των γονιών με το βρέφος.
  • Χτίζει μία σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
  • Είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού.
  • Αυξάνει την ορμόνη ωκυτοκίνη και κινητοποιεί την έκκριση ενδορφινών. Η ωκυτοκίνη αποτελεί την ορμόνη της ηρεμίας και της ευεξίας, ενώ οι ενδορφίνες την ορμόνη της ευτυχίας. Τι άλλο να πούμε εδώ;
  • Μειώνει το στρες. Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί ανασταλτικά στην έκκριση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό σε συνθήκες στρες.
  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η αγκαλιά έχει θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και είναι ένα δείγμα κοινωνικής υποστήριξης. Επίσης, βοηθά το μωρό σε περίπτωση πόνων, όπως είναι οι κολικοί.