Γιατί ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας

Πολλοί παραπονιόμαστε ότι κοιμόμαστε λίγες ώρες την ημέρα, ότι δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά, ότι δεν κάνουμε καλό ύπνο. Από την άλλη, όλοι έχουμε ακούσει πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι για την υγεία και τον οργανισμό μας ο ύπνος.

Τώρα το καλοκαίρι, που λόγω διακοπών έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω, ίσως είναι η ευκαιρία μας να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες για καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο. Αλλά ας δούμε πώς ακριβώς μας ωφελεί ο ύπνος.   

Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας και είναι μία πολύ σημαντική βιολογική λειτουργία. Αποτελεί πηγή νεότητας, αφού κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου ενεργοποιούνται διάφορα ένζυμα που αποκαθιστούν τις βλάβες των κυττάρων ή αντικαθιστούν τα παλιά με νέα. Είναι επομένως, πολύτιμος και η συμβολή του για το σώμα και το δέρμα μας ουσιαστική.

Οι 8 ώρες καθημερινού ύπνου βοηθούν το οργανισμό να χαλαρώσει, να παράγει κολλαγόνο και να θρέψει το δέρμα, αφού κατά το πρώτο μισό της νύχτας η υπόφυση παράγει στο στάδιο του βαθύ ύπνου την αυξητική ορμόνη, που αποτελεί το καλύτερο σωματικό μέσο αντιγήρανσης.

Από την άλλη, η στέρηση του ύπνου προκαλεί διαταραχές της προσοχής, μείωση της ενέργειας, της παραγωγικότητας και της απόδοσης στην εργασία, καθώς επίσης έχει συνέπεια στο δέρμα, κάνοντάς το πιο χλωμό, δημιουργώντας μαύρους κύκλους και ανικανότητα για επιδιορθώσεις της φθοράς της επιδερμίδας και ανανέωσής της.Γιατί ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας
Η διάρκειά του ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ωστόσο, θεωρείται ικανοποιητική όταν ξυπνάμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Όσο μεγαλώουμε, συνήθως μειώνεται η διάρκειά του και πολλοί ηλικιωμένοι κοιμούνται 5-6 ώρες το εικοσιτετράωρο. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι απολαμβάνουν τακτικά έναν καλό ύπνο έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Η ηλικία και η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που συνδέονται με την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Τα προβλήματα ύπνου σε μεγαλύτερες ηλικίες ενδέχεται να προκύψουν περισσότερο από ένα συνδυασμό φυσιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων παρά από την ίδια τη γήρανση. Φυσικά, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, χωρίς να απολαμβάνουν την αναζωογόνηση που μπορεί να τους προσφέρει.

Tips:

  • Για να έχετε ένα φυσιολογικό ύπνο, καλό είναι να σέβεστε το βιολογικό σας ρολόι, δηλαδή να προσπαθείτε να πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα το βράδυ και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα το πρωί.
  • Λίγο πριν την ώρα του ύπνου ακούστε απαλή μουσική, κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και πιείτε ένα αφέψημα που καταπολεμά το στρες, π.χ. χαμομήλι ή βαλεριάνα, προσθέτοντας λίγο μέλι.
  • Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τα βαριά και πικάντικα φαγητά και προτιμήστε ένα ελαφρύ δείπνο, τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.
  • Προσπαθήστε να ασκήστε καθημερινά, αλλά τις ώρες πριν τον βραδινό ύπνο αποφύγετε την έντονη άσκηση και προτιμήστε μία βόλτα.
  • Αποφύγετε τις έντονες και πιεστικές συζητήσεις πριν κοιμηθείτε.
  • Φροντίστε να πέφτετε για ύπνο όταν αισθάνεστε την ανάγκη να κοιμηθείτε και μην σας αγχώνει προκαταβολικά η ιδέα της αϋπνίας.
  • Φροντίστε το υπνοδωμάτιο να αερίζεται καλά, να έχει τη σωστή θερμοκρασία, να είναι σκοτεινό και να σας προκαλεί ηρεμία.
  • Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι άνετο, με καλό στρώμα, μαξιλάρι που κρατάει οριζόντιο και χωρίς κλίση τον αυχένα, με ελαφρά, ζεστά σκεπάσματα.
  • Σε πολλά άτομα έχει ευεργετική επίδραση και ο μεσημεριανός ύπνος.