Γιατί οι άνδρες δεν μιλάνε για τα συναισθήματά τους

Είναι γνώριμη στους περισσότερους η περίπτωση ενός άνδρα που μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, να έχει άγχη, κάποια σημαντική απώλεια ή οποιοδήποτε άλλο θέμα να διαχειριστεί, ωστόσο αποφεύγει να μιλήσει, να εκφράσει όσα νιώθει, να ανοιχτεί.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι σημαίνει να είσαι άνδρας. Αυτό συμβαίνει επειδή στην κοινωνία μας το να είσαι άνδρας είναι ένα πλεονέκτημα, που δεν προκαλεί αυτο-προβληματισμό. Ακόμη και όταν οι άνδρες ενδιαφέρονται να συζητήσουν τέτοια θέματα, είναι διστακτικοί να το κάνουν από φόβο ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την υποκείμενη αρρενωπότητά τους. Η πλειοψηφία ταυτίζεται με το πρότυπο του άνδρα που πρέπει να είναι σκληρός, να έχει τον έλεγχο, να μην κλαίει, να εργάζεται σκληρά, να φροντίζει την οικογένειά του και ποτέ να μην υποχωρεί σε μία μάχη. 
Γιατί οι άνδρες δεν μιλάνε για τα συναισθήματά τους

Οι ρόλοι αυτοί μπορούν να είναι εξαιρετικά περιοριστικοί για έναν άνδρα. Ο ψυχολόγος Ronald Levant, μελετώντας τους παραδοσιακούς αρσενικούς ρόλους, κατέληξε στις δικές του οκτώ βασικές αρχές που καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ανδρών:

  1. συναισθηματικός περιορισμός
  2. αποφυγή της θηλυκότητας
  3. εστίαση στην ανθεκτικότητα και την επιθετικότητα
  4. αυτοπεποίθηση
  5. επίτευξη στόχων
  6. ορθολογισμός
  7. αντιμετώπιση της γυναίκας ως αντικείμενο
  8. ομοφοβία

Η πίεση για να ακολουθήσει κανείς αυτό το αρσενικό ιδεώδες μπορεί να κάνει τη ζωή αρκετά περίπλοκη για τους άνδρες. Μερικοί αναζητούν βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή, ωστόσο, οι περισσότεροι αισθάνονται άβολα με το στίγμα μιας τέτοιας προσέγγισης. Εξάλλου, η κοινωνία μας λέει ότι οι πραγματικοί άνδρες δεν απογοητεύονται και, ακόμα κι αν το κάνουν (που δεν το κάνουν!), το τελευταίο πράγμα που πρόκειται να κάνουν είναι να μιλήσουν σε κάποιον άλλο γι 'αυτό. Πολλοί άνδρες υιοθετούν την άποψη "οι πραγματικοί άνδρες δεν μιλάνε για τα συναισθήματά τους". Και ακριβώς αυτή η στωική στάση μπορεί να αποτελέσει πηγή δυστυχίας για αυτούς.

Στην ορολογία της ψυχολογίας υπάρχει ένας όρος για τους άνδρες που δεν μπορούν να εντοπίσουν και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους: αλεξιθυμία (δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων τους). Συχνά, οι άνδρες βασίζονται στη λογική και μόνο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν με αυτή και τα προσωπικά τους προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι η λογική μπορεί σίγουρα να είναι χρήσιμη σε πολλούς τομείς της ζωής (όπως η ικανότητα να παραμείνει κανείς ήρεμος σε μια κατάσταση κρίσης), μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, ιδιαίτερα στις προσωπικές σχέσεις. Συχνά οι άνδρες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη λογική τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καταλήγουν να απομονώνονται, παραδόξως τη στιγμή που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ βοήθεια

Είναι ωφέλιμο για τους άνδρες να μπορέσουν να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν σε άλλους, είτε σε πρόσωπα που εμπιστεύονται, είτε ακόμη καλύτερα σε έναν θεραπευτή. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθηθεί κάθε άνδρας, να αισθανθεί πιο άνετα με τον εαυτό του, να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα του, να εδραιώσει και να ενισχύσει τις σχέσεις τους με τους κοντινούς του ανθρώπους.