Γιατί οι άνδρες εξακολουθούν να παίζουν video games;

Ένα βιντεοπαιχνίδι αποτελεί έναν κόσμο σε μικρογραφία και ίσως, βοηθά τον παίκτη να καταλάβει πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Επιπλέον, του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει μέσα από έναν κόσμο, όπου μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και η μοίρα του είναι στα χέρια του. Τα βιντεοπαιχνίδια, προφανώς, αρέσουν στους άνδρες. Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα στην υπερβολή τους, η εμμονή με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να φτάσει σε σημείο εθισμού.

Στην ερώτηση, ποιο είναι το ποσοστό των ενηλίκων που είναι ακόμα gamers, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Pew Research Center, δίνει την απάντηση: "Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ενηλίκων (26%) πιστεύει ότι τα περισσότερα video games είναι χάσιμο χρόνου, ενώ παρόμοιος αριθμός (24%) πιστεύει ότι αυτό δεν ισχύει για τα περισσότερα παιχνίδια. Το ένα τρίτο πιστεύει ότι μερικά βιντεοπαιχνίδια είναι χάσιμο χρόνου, ενώ άλλα όχι και το 16% δεν μπορεί αν απαντήσει με βεβαιότητα. Οι ηλικίες 65 ετών και άνω (32%) και εκείνοι με τουλάχιστον ένα δίπλωμα γυμνασίου (27%), είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια είναι χάσιμο χρόνου".
Γιατί οι άνδρες εξακολουθούν να παίζουν video games;

Γιατί είναι κυρίως άνδρες αυτοί που ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια;

Αν και ένας πολύ μικρός αριθμός γυναικών παίζει επίσης, τα πρωτεία κρατά το ανδρικό φύλλο, καθώς:

  • Μέσα από την εικονική πραγματικότητα νιώθουν ότι ξεφεύγουν από ό, τι τους προκαλεί άγχος ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Αποτελεί, λοιπόν, μια καλή δικαιολογία για να μην έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιες ευθύνες.
  • Νιώθουν πιο έξυπνοι ή ανώτεροι όταν κερδίζουν τους συμπαίκτες τους και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους.
  • Το παιχνίδι αυξάνει τη ντοπαμίνη, τη χημική ουσία που προκαλεί ενθουσιασμό και εγρήγορση και που ευθύνεται για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια.
  • Μέσα από το παιχνίδι νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο, ειδικά αν δεν το καταφέρνουν σε άλλους τομείς της ζωής τους.