Γιατί οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Ανάμεσα στις σχολικές υποχρεώσεις και τις θεραπείες, συχνά οι γονείς υποτιμούν τις δραστηριότητες μετά το σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι σωστές εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικές ευκαιρίες ώστε το παιδί να ανακαλύψει τα ταλέντα του, να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, να κάνει φίλους και να αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι σημαντικές γιατί:

  • Πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν ταυτόχρονα εντυπωσιακά ταλέντα. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε και να τα καλλιεργήσετε.
  • Συχνά υπάρχει δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να τα βοηθήσουν να κάνουν φίλους και να συνδεθούν με άλλα παιδιά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. 
  • Οι δεξιότητες που το παιδί μαθαίνει εκτός σχολείου μπορεί να είναι εξίσου ή και πιο σημαντικές από τις γνωστικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες που αναπτύσσει στο σχολείο. Έξω από το σχολείο, το παιδί μπορεί να μάθει να συμμετέχει σε μια ομάδα, να δοκιμάσει νέα πράγματα, να κερδίσει το σεβασμό και να επιτύχει στόχους που θα το κάνουν να νιώσει ότι σε κάποια πράγματα μπορεί να υπερέχει.
  • Μερικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν δια βίου ενδιαφέροντα, όπως η μουσική, οι τέχνες, ο αθλητισμός, ο χορός ή οποιαδήποτε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, που θα του προσφέρουν μια διέξοδο σε όλη τη ζωή του

Γιατί οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για παιδιά με ειδικές ανάγκες
Πώς θα επιλέξετε τη σωστή δραστηριότητα για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες

Πολλοί γονείς τείνουν να ωθούν τα παιδιά τους να κάνουν ό,τι έκαναν οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά ή ό,τι κάνουν τα παιδιά των φίλων τους. Για το παιδί με ειδικές ανάγκες, ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές ως προς τις δυνατότητές του. Έχετε κατά νου τις ευαισθησίες που μπορεί να έχει στον έντονο θόρυβο, τη θερμότητα, τον έντονο φωτισμό, κλπ, συζητήστε μαζί του τι θα του άρεσε να κάνει, ώστε να απολαμβάνει πραγματικά τη δραστηριότητα και προτιμήστε κάτι με απλούς κανόνες και περιορισμένο ανταγωνισμό. Τα σύνθετα ομαδικά αθλήματα απαιτούν υψηλά επίπεδα σωματικής, κοινωνικής και γνωστικής ικανότητας. Τέλος, κάνετε μία λεπτομερή συζήτηση με τον υπεύθυνο του προγράμματος / προπονητή, κλπ. 

Οι καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εξετάστε τις επιλογές που είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του παιδιού σας. 

  1. Ατομικά αθλήματα: Αν στο παιδί αρέσει ο αθλητισμός, προτιμήστε αυτά που αγωνίζεται μόνο του, όπως κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, μπόουλινγκ, στίβος, γκολφ, τοξοβολία κ.α.
  2. Ομάδες παιδαγωγικού χαρακτήρα: Η συμμετοχή στον προσκοπισμό ή τον οδηγισμό ενδείκνυται, καθώς οι δράσεις είναι οργανωμένες, πάντα με την επίβλεψη ενηλίκων, τα παιδιά μπορούν να ακολουθούν το δικό τους ρυθμό και οι ίδιες οι οργανώσεις στηρίζουν την ένταξη των παιδιών ανεξάρτητα από την ικανότητα ή το υπόβαθρό τους.
  3. Μαθήματα μουσικής: Αντί για ή εκτός από τη μουσικοθεραπεία, το παιδί μπορεί να κάνει μαθήματα φωνητικής ή να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Αν τραγουδάει, θα είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε μια χορωδία ή αν παίζει ένα όργανο μπορεί να ενταχθεί σε μια μπάντα. Αυτά είναι χόμπι που μπορεί να απολαμβάνει σε όλη του τη ζωή. 
  4. Θέατρο: Πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να επιλέξουν τις σωστές λέξεις και ενέργειες, τα πάνε πολύ καλά όταν ενεργούν βάσει σεναρίου. Τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Μερικά παιδιά με ειδικές ανάγκες ανακαλύπτουν ότι έχουν πραγματικό ταλέντο στην υποκριτική. 
  5. Εικαστικά: Οι τέχνες είναι ένας ακόμη τομέας όπου πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι αρκετά ταλαντούχα. Τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής ή και πολυμέσων είναι μια καλή επιλογή. 
  6. Θεραπευτική ιππασία: Είναι ένα ακριβό σπορ, αλλά μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στο παιδί, σωματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά. Το παιδί καλλιεργεί τη δύναμη και την ισορροπία, βελτιώνεται η ανάπτυξη, η δημιουργικότητα, ο έλεγχος της κίνησής του, ενώ αποκτά δεξιότητες σε ένα συναρπαστικό άθλημα που μπορεί να είναι ατομικό ή ομαδικό, ανταγωνιστικό ή μη. 
  7. Ειδικά ενδιαφέροντα: Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες συχνά γοητεύονται από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Το σκάκι, τα μαθηματικά, η πληροφορική, είναι μερικά από αυτά όπου μπορούν να διαπρέψουν, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους.