Γιατί οι σχέσεις ανδρών - γυναικών είναι τόσο δύσκολες στην εποχή μας;

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης σε κάθε είδους παρέα, ανδρική, γυναικεία, μικτή, είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Όπως αποδεικνύεται και ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, η δημιουργία μιας ωραίας, υγιούς σχέσης, ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, όλοι έχουμε τις παραξενιές μας, τα βιώματά μας, τις εμπειρίες και τις ανασφάλειές μας. Με βάση όλα αυτά και δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, ένας άνδρας και μία γυναίκα καλούνται να συνυπάρξουν και να φροντίσουν ο ένας τον άλλον, χωρίς εγωισμούς και ιδιοτέλειες. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι σε μια σχέση, ανεξαρτήτως φύλου, είναι τα εξής:

  • Εστιάζουμε περισσότερο σε αυτά που δεν μας αρέσουν.
  • Θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο και λέμε πράγματα που δεν εννοούμε τη στιγμή του καβγά.
  • Δεν αφήνουμε χώρο στο/η σύντροφό μας.
  • Περιμένουμε από τον/η σύντροφό μας να σκέφτεσαι και να λειτουργεί όπως εμείς.
  • Χάνουμε την προσωπικότητά μας και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μας για τα οποία μας επέλεξε ο/η σύντροφός μας.

Γιατί οι σχέσεις ανδρών – γυναικών είναι τόσο δύσκολες στην εποχή μας;

Επιπλέον, στην εποχή μας τα δεδομένα ανατρέπονται. Οι άνδρες, από μικρή ηλικία εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις δυσκολίες της ζωής, να παίρνουν αποφάσεις και να βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα.

Σήμερα όμως, η ισότιμη συμβίωση με το άλλο φύλο και το γεγονός ότι συχνά οι γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανδρικοί, κάνουν τους άνδρες να νιώθουν σαστισμένοι, καθώς βαδίζουν σε μονοπάτια που δεν γνωρίζουν και καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πολλές φορές τα στερεότυπα αλλάζουν. Για παράδειγμα, μία γυναίκα κάνει την πρώτη κίνηση για να πλησιάσει έναν άνδρα, ενώ υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται και οι άνδρες, λόγω ανεργίας, μένουν σπίτι αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι να κλονίζεται ο ανδρισμός τους και οι ίδιοι να νιώθουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες.

Οι γυναίκες από την άλλη, έχοντας προσαρμοστεί και εξελιχθεί στις κοινωνικές αλλαγές πιο γρήγορα σε σχέση με τους άνδρες, προσδοκούν και απαιτούν σχέσεις συναισθηματικής επικοινωνίας, μοιράσματος και συνεργασίας, κάτι άγνωστο για τους άνδρες, καθώς εκείνοι σκοντάφτουν πάνω στον τοίχο της προσωπικής τους σύγχυσης και αμηχανίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις και προβλήματα μεταξύ των δύο φύλων.

Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Οι υποχωρήσεις, ανιδιοτέλεια και το «εμείς», είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει μία σχέση να προχωρήσει και να κρατηθεί ζωντανή.