Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα η αναπλήρωση των εμβολίων σύμφωνα με τους παιδίατρους

Ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών και ένα από τα πλέον αποτελεσματικά από πλευράς κόστους μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού και επισημαίνουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της πρόληψης, καθώς η υγειονομική αυτή κρίση θα λήξει οριστικά όταν βρεθεί το εμβόλιο ενάντια στον ιό.

Σύμφωνα με τους παιδίατρους, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή μας από άλλες ασθένειες και την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού για δεκάδες άλλα σοβαρά και θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα. Τα εμβόλια θα πρέπει ξεκινούν από την παιδική ηλικία, ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Παρά τις συστάσεις των ειδικών, τα στατιστικά καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών, σε ποσοστό που φτάνει το 50% στα παιδιά κάτω των δύο ετών και υπερβαίνει το 70% στα μεγαλύτερα παιδιά. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά μείωσης και στη χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό, δηλαδή κενά προστασίας απέναντι σε ασθένειες όπως ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κλπ., οι οποίες έχουν σημειώσει επιδημικές εξάρσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Στη χώρα μας εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, μιας εξαιρετικά επικίνδυνης και ραγδαία εξελισσόμενης νόσου, παρότι προλαμβάνεται με εμβολιασμό.Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα η αναπλήρωση των εμβολίων σύμφωνα με τους παιδίατρους

Λόγω αυτής της κατάστασης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα εμβόλια που καθυστέρησαν να χορηγηθούν. Παράλληλα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ζητά την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς από το Υπουργείο και την άρση κάθε είδους εμποδίου στην πρόσβαση των ασθενών στους εμβολιασμούς.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για τη διενέργεια εμβολιασμών, ώστε να αναπληρωθεί το κενό που δημιουργήθηκε, καθώς τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ τα παιδιά προσχολικής αγωγής θα πρέπει ούτως ή άλλως να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους για Ατομικό Δελτίο Μαθητή. Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν το διάστημα αυτό τον παιδίατρο, για βεβαιώσεις που χρειάζονται για καλοκαιρινές δραστηριότητες. Τέλος, καθώς τα σχολεία κλείνουν σε λίγες μέρες, τα παιδιά είναι πιο εύκολο να επισκεφθούν τον παιδίατρο.

Σε ό, τι αφορά στην εύλογη ανησυχία των γονέων για ενδεχόμενη έκθεση των παιδιών στο νέο κορωνοϊό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τονίζει ότι σε όλα τα ιατρεία και κέντρα εμβολιασμού τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί είναι απολύτως ασφαλείς.