Γιατί τα μωρά γελάνε;

Το γέλιο αποτελεί για τα μωρά μια σημαντική μορφή επικοινωνίας με τους γονείς τους, που επιπλέον ενισχύει τον μεταξύ τους συναισθηματικό δεσμό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι μέχρι πρόσφατα ο πολύ σημαντικός ρόλος του γέλιου στην πρώιμη ανάπτυξη είχε υποτιμηθεί.

Τα νεογνά μπορεί να χαμογελούν από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, αλλά μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο μήνα, αυτά είναι αυθόρμητα, χωρίς συναισθηματικό περιεχόμενο και συνήθως παρατηρούνται στη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, τα γέλια ενός μωρού ενώ κοιμάται συνεχίζονται και σε μεγαλύτερη ηλικία και αποδεικνύουν ότι είναι χαρούμενο, χωρίς στρες και ότι στο υποσυνείδητό του έχουν καταγραφεί ευχάριστα στοιχεία.

Μέχρι περίπου το δεύτερο μήνα, τα μωρά αρχίζουν σταδιακά να ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα πρώτα χαμόγελα ενώ ένα μωρό είναι ξύπνιο, συμβαίνουν συνήθως μεταξύ έξι και δέκα εβδομάδων. Τότε το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας και να ανταποκριθεί σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα όπως οι φωνές των γονιών του ή μία μουσική.
μωρα που γελανε

Περίπου τον τρίτο μήνα το μωρό σας αρχίζει να σας κοιτάει όταν γελάει, καθώς σε αυτή την ηλικία αλληλοεπιδρά όλο και περισσότερο με σας. Π.χ., γελάει όταν του κάνετε γκριμάτσες, επειδή το γαργαλάτε ή παίζετε κρυφτό μαζί του. Από τους τέσσερις ως τους έξι μήνες, το μωρό σας μπορεί να χαμογελάει κάθε φορά που θα το κοιτάτε. Από τους έξι ως τους δώδεκα μήνες, το μωρό σας μπορεί να γελάει με διαφορετικούς τρόπους. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα, διαφοροποιείται το γέλιο και οι αιτίες που το προκαλούν.

Ο Dr. Caspar Addyman, ψυχολόγος που διερευνά τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών, έχει προχωρήσει σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με το τι κάνει τα μωρά να γελούν και γιατί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την αντίληψη που είχαμε, το γέλιο στον άνθρωπο υπάρχει από πολύ μικρή ηλικία και επίσης, ότι το ταπεραμέντο κάθε ατόμου φαίνεται από νωρίς. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, από το δείγμα των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνά του, το 90% είπε ότι το μωρό τους χαμογέλασε στους πρώτους δύο μήνες και άρχισε να γελάει μερικούς μήνες μετά. Κάποιοι γονείς είπαν πως το μωρό τους γέλασε μέσα στις πρώτες εβδομάδες, ενώ ένα μικρό ποσοστό είπε πως το μωρό τους δεν γέλασε καθόλου τους πρώτους 12 μήνες.

Ο Dr. Addyman υπογραμμίζει ότι τα μωρά γελούν επειδή είναι ευτυχισμένα και όχι επειδή θεωρούν ότι κάτι είναι αστείο. Τι σημαίνει όταν ένα μωρό γελάει επειδή βλέπει το είδωλό του στον καθρέφτη; Ο Δρ. Addyman υποστηρίζει ότι τα μωρά δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη πριν τους 18 μήνες. Όσο για τα μωρά που γελάνε στο μπάνιο, ο ίδιος εξηγεί πως αντλούν ευχαρίστηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το ζεστό νερό, την ευχάριστη μυρωδιά ενός αφρόλουτρου και κάποιο παιχνίδι στο μπάνιο. Τέλος, τα μωρά γελούν με το κρυφτούλι, καθώς βλέπουν να εμφανίζεται ξανά ένα πρόσωπο που μόλις είχε εξαφανιστεί και αυτό τους δίνει μεγάλη ευχαρίστηση.