Γιορτή της Μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά!

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα εορτασμού της μητρότητας και έχει καθιερωθεί προς τιμή κάθε μητέρας, που αποτελεί για τον καθένα από εμάς το στήριγμά μας, μια ανοιχτή αγκαλιά, έναν ξεχωριστό άνθρωπο στη ζωή μας. Πρόκειται για μία ημέρα που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, ας μην περιμένουμε αυτή τη μέρα για να εκφράσουμε την αγάπη μας στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Η Ρέα λατρευόταν ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται ότι ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν επίσης, θεά της γης και της γονιμότητας.

Γιορτή της Μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά!

Στη σύγχρονη ιστορία, το 1868, στην Αμερική, η ακτιβίστρια Ann Reeves Jarvis ίδρυσε ένα κίνημα υπέρ της ειρήνης, το οποίο απαρτιζόταν από μητέρες, με το όνομα "Ημέρα Φιλίας της Μητέρας" (Mother’s Friendship Day), λίγο μετά τον αμερικανικό εμφύλιο.

Μετά το θάνατό της το 1905, η κόρη της Anna, θέλοντας να τιμήσει το έργο της μητέρας της, αποφάσισε να καθιερώσει μια συγκεκριμένη μέρα για να συγκεντρώνει μια μεγάλη ομάδα μητέρων (1908), ώστε να συζητούν για τη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, κ.α. Επέλεξε ως σύμβολο της ημέρας αυτής το λευκό γαρύφαλλο, καθώς συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, ενώ το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της. Το 1914 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Thomas Woodrow Wilson, όρισε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως μέρα της γιορτής της Μητέρας.

Στο πέρασμα των χρόνων, η Anna Reeves Jarvis απογοητεύτηκε όταν είδε ότι η γιορτή αυτή άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα και προσπάθησε να επαναφέρει τον αρχικό της σκοπό με διάφορες ενέργειες, μέχρι και με επίθεση στην τότε Πρώτη Κυρία, Eleanor Roosevelt, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιούσε την ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσει πόρους για φιλανθρωπίες. Ο αγώνας της έλαβε τέλος λίγο πριν φύγει από τη ζωή, το 1948. Έκτοτε η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο, με σαφή βέβαια την εμπορευματοποίηση του θεσμού.

Στην Ελλάδα, η γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την Υπαπαντή, που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ένα έθιμο που τηρούν ακόμη πολλές μητέρες πηγαίνοντας τα 40 ημερών μωρά τους στην εκκλησία για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός με τη γιορτή της μητέρας άρχισε το 1929, αλλά τη δεκαετία του 1960 ατόνησε και κυριάρχησε η συνήθεια εορτασμού τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως είχε  καθιερωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.