Γλώσσα του σώματος: 10 μυστικά για επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη

Φτάνει ένα καλό ντύσιμο ή μία καλή γενικότερα εμφάνιση για να εντυπωσιάσουμε σε μία επαγγελματική συνέντευξη; Ακόμη και όταν δίνουμε όλες τις σωστές απαντήσεις εάν η γλώσσα του σώματος στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα μπορεί η συνάντηση να μη στεφθεί με επιτυχία. 

Εχει αποδειχτεί ότι η ‘εντύπωση για κάποιον’ διαμορφώνεται τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα της συνάντησης και ότι η γλώσσα του σώματος επικοινωνεί προς τα έξω την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας (ή την έλλειψή αυτών) και πολύ συχνά καθορίζει και το αποτέλεσμα της συνέντευξης. 

Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία στις χειρονομίες μας, στις κινήσεις των ματιών μας, στο τρόπο που στεκόμαστε, που περπατάμε ή που μιλάμε. 

Πιο συγκεκριμένα για την επαγγελματική συνέντευξη:

  1. Φοράμε κάτι σε μπλε απόχρωση, χρώμα που υποδηλώνει σταθερότητα, αλήθεια, ηρεμία και ασφάλεια. Το επιβλητικό γκρι επίσης δίνει ένα εκλεπτυσμένο και ευχάριστο ύφος. (Αποφεύγουμε τα μαύρα γιατί δίνουν έναν θλιβερό τόνο και τα επιθετικά κόκκινα γιατί προκαλούν ένταση). 
  2. Παίρνουμε διαφραγματικές - βαθιές ανάσες πριν το ραντεβού για να ρίξουμε τους παλμούς μας, τη πίεση και να μειώσουμε το άγχος μας. 
  3. Έχουμε ευθυτενές σώμα όταν περπατάμε ή εισερχόμαστε στον χώρο που θα συναντήσουμε το συνομιλητή μας ή ακόμα και όταν καθόμαστε και περιμένουμε να μας φωνάξουν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός ώστε να φαίνεται το ενδιαφέρον μας για το συνομιλητή μας. 
  4. Δίνουμε μία σταθερή και με αυτοπεποίθηση χειραψία, συνδυάζοντάς την με οπτική επαφή και με χαμόγελο (χωρίς όμως παρατεταμένη οπτική επαφή καθώς μπορεί να θεωρηθεί απειλητική). Για χειραψία με το δεξί χέρι, φροντίζουμε να κρατάμε όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα (τσάντα, κλειδιά, βιογραφικό, έγγραφα) στο άλλο χέρι. Γλώσσα του σώματος για μια επιτυχημένη συνέντευξη
  5. Χαμογελάμε. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το χαμόγελο προσθέτει στην ελκυστικότητά μας, δίνει ένα αίσθημα ζεστασιάς, ευεξίας και εμπιστοσύνης και επιπροσθέτως έχει διαπιστωθεί ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα ανακαλούνται πιο εύκολα στη μνήμη από τα μη χαμογελαστά.
  6. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειδικά εάν συνηθίζουμε να το κάνουμε ούτως ή άλλως (απλά αποφεύγοντας υπερβολές). 
  7. Χαμηλώνουμε το τόνο της φωνής μας. Εάν έχουμε ιδιαίτερα υψηλό τόνο φωνής, μαθαίνουμε πώς να τον κατεβάζουμε με σκοπό να ζεστάνουμε το τόνο της φωνή μας με ειδικές ασκήσεις. 
  8. Φροντίζουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τη συνέντευξη και να παρευρισκόμαστε ενσυνείδητα στη συνάντηση (being mindful) ώστε η εσωτερική φωνή μας να μας υποστηρίζει και προς τα έξω. 
  9. Ακούμε προσεκτικά πριν απαντήσουμε και γενικά δε διακόπτουμε το συνομιλητή μας πριν ολοκληρώσει την ερώτησή του.  
  10. Στο τέλος της συνάντησης δε ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε και να δώσουμε μία εξίσου ζεστή χειραψία.   

Όσον αφορά τις πολυεθνικές κυρίως, θα δώσουμε βαρύτητα και στην καταγωγή του συνομιλητή μας, θα μάθουμε τα βασικά που αφορούν στην επικοινωνία και τη νοοτροπία της χώρας προέλευσής του ώστε να μη κάνουμε κάτι που πιθανώς να προσβάλει. 

Καλή επιτυχία!