Γυναικεία φιλία: μία σχέση συναισθηματικής στήριξης

Η φιλία είναι μια σχέση που προκύπτει από την ανάγκη μας για παρέα και κοινωνικότητα. Κάθε φιλία, βασίζεται στην ποιότητα των ανθρώπων και όχι απαραίτητα στο φύλο. Ωστόσο, κάθε γυναίκα έχει την καλύτερή της φίλη!

Οι φιλίες είναι σημαντικές για τις γυναίκες, ειδικά στην εποχή μας και τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, καθώς η ανάγκη για στήριξη, κοντινότητα, επικοινωνία, είναι μεγαλύτερη. Αν συνυπολογίσει κανείς τους υπόλοιπους τομείς της ζωής (σχέσεις, οικογένεια, καριέρα), η φιλία αποκτά ένα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μίας ζωής συναισθηματικά γεμάτης. Μία φιλία γένους θηλυκού μπορεί να είναι ουσιαστική, γνήσια και να κρατήσει χρόνια.

Τι είναι όμως μία καλή φιλία; Είναι μία σχέση που χαρακτηρίζεται από κατανόηση, αποδοχή, αμοιβαία εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αλληλοϋποστήριξη, σεβασμό, παρακίνηση για εξέλιξη, παρουσία στις χαρές και τις δυσκολίες. Για τις περισσότερες γυναίκες, μία καλή φίλη είναι εκείνη με την οποία υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, άνεση να μοιραστούν σημαντικά πράγματα, σκέψεις, εμπειρίες.  
Γυναικεία φιλία: μία σχέση συναισθηματικής στήριξης
Πώς «επιλέγουμε» μία φίλη; Νιώθουμε ότι απολαμβάνουμε η μία τη συντροφιά της άλλης, επικοινωνούμε καλά και με άνεση, ενδιαφερόμαστε για όσα συμβαίνουν στη ζωή της φίλης μας και θέλουμε να είναι χαρούμενη.
Η γυναικεία φιλία προσφέρει μία άλλου είδους ζεστασιά. Σε κάποιες περιπτώσεις υποκαθιστά τη μητρική αγκαλιά για μία γυναίκα που τη στερήθηκε όταν ήταν μικρή.

Μία φίλη αποτελεί καθρέφτη για μια άλλη γυναίκα, όπου εκεί βλέπει, αναγνωρίζει, συγκρίνει στοιχεία του χαρακτήρα της, έχοντας έτσι την ευκαιρία να βελτιώσει πράγματα στον εαυτό της.

Όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και μία φιλία ανάμεσα σε δύο γυναίκες μπορεί να κλονιστεί από περιπτώσεις ζήλειας, ανταγωνισμού, ανασφάλειας, κ.λπ., όταν τίθεται θέμα επιβεβαίωσης, προσωπικής ανάδειξης, κ.α. Είναι αλήθεια ότι οι γυναικείες φιλίες συχνά αντιμετωπίζονται ως σχέσεις περισσότερο επιφανειακές και μικρότερης αξίας. Ωστόσο, σχετικές έρευνες συμπεραίνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να δημιουργούν πιο ουσιαστικές και μακροχρόνιες φιλίες.

Αν και η διά ζώσης επικοινωνία είναι ό,τι πιο σημαντικό για μία φιλία, στην εποχή μας, που οι συνθήκες περιορίζουν αυτή την επικοινωνία, ας μην παραμελούμε τις φίλες μας. Στις δύσκολες περιόδους, οι γυναικείες φιλίες αποδεικνύονται δυνατές και ανθεκτικές. Ας εκμεταλλευθούμε τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα -τηλεφωνική ομιλία, βιντεοκλήσεις, social media, κλπ- για να κρατήσουμε «κοντά» μας τις φίλες εκείνες που δίνουν πραγματικά νόημα στη ζωή μας. Εξάλλου, οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε.