Χρήσιμες συμβουλές για την αλλαγή της πάνας του μωρού σας

Εάν σκεφτούμε ότι το μωρό μας περνάει όλη τη διάρκεια της ημέρας έως την ηλικία των 2-2,5 ετών μέσα σε μια πάνα, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η επιλογή της σωστής ή της κατάλληλης πάνας.

Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε την κατάλληλη πάνα για την ηλικία και τα κιλά του μωρού μας, η οποία θα είναι φιλική ως προς το βρεφικό δερματάκι, υπερ-απορροφητική και δερματολογικά ελεγμένη. Ιδανικά θα πρέπει να αποτελείται από συστατικά που είναι πιστοποιημένα και αποδεδειγμένα δεν βλάπτουν το δέρμα το μωρού μας.

Tips:
Η αλλαγή της πάνας είναι σημαντικό να γίνεται συχνά, περίπου κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας και ιδιαίτερα μετά από κένωση, ώστε το δέρμα του μωρού να μένει καθαρό και στεγνό και να μειώνεται ο κίνδυνος ερεθισμών. 

Επιλογή Πάνας - Στάδια αλλαγής πάνας

Η αλλαγή της πάνας μπορεί να φαίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα και πόσο μάλλον για έναν νέο γονιό. Σύντομα όμως οι γονείς διαπιστώνουν ότι, είναι μια απλή διαδικασία που μάλιστα επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία αλλαγής της πάνας;

  • Κατ΄αρχήν αφαιρέστε τη λερωμένη πάνα.
  • Εάν είναι μόνο βρεγμένη, μπορείτε να σκουπίσετε απαλά το μωράκι σας με ένα μωρομάντηλο ή με ένα πανάκι βρεγμένο με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να πλύνετε το μωρό σας με τρεχούμενο νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία, κάτι που συστήνεται μετά από κάθε κένωση.
  • Η χρήση αφρόλουτρου δεν είναι απαραίτητη σε κάθε αλλαγή πάνας.
  • Περιποιηθείτε τον ομφάλιο λώρο (μέχρι να πέσει) με μια γάζα ποτισμένη με οινόπνευμα. Σκουπίστε απαλά (ταμποναριστά) το μωρό σας, ειδικά στις πτυχές, ανάμεσα στα ποδαράκια του ώστε να μην μείνει υγρασία στην περιοχή.
  • Προαιρετικά βάλτε αλοιφή για το σύγκαμα (μικρή ποσότητα), ανάλογα με τις οδηγίες πάντα του παιδιάτρου σας, και τοποθετείστε τη στεγνή πάνα κλείνοντας καλά και από τις δύο πλευρές ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.