Η απαραίτητη ενυδάτωση μετά τις διακοπές

Τώρα που το καλοκαίρι φεύγει σιγά σιγά, ίσως νιώθετε τον οργανισμό και το δέρμα σας αφυδατωμένα. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα στη διάρκεια των διακοπών, αλλοιώνει το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται πιο εύκολα, να χάνει την απαλότητα και την ελαστικότητά της. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός χάνει υγρά μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του σώματός μας και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ζωή, όπως και το οξυγόνο. Συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις βασικές λειτουργίες (πέψη, κυκλοφορία του αίματος, κλπ).

Περίπου 80% της ημερήσιας πρόσληψης γίνεται μέσω του πόσιμου νερού, των ροφημάτων, ενώ το υπόλοιπο 20% μέσω των στερεών τροφίμων. Η βασική σύσταση για την κατανάλωση νερού είναι 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα (περίπου 2 λίτρα). Ωστόσο, κάθε άνθρωπος μπορεί να χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες νερού για να παραμένει ενυδατωμένος.

Πέρα από το νερό, ενυδάτωση προσφέρουν αρκετά ροφήματα, όπως επίσης φρούτα που είναι πλούσια σε νερό, π.χ. τα σταφύλια, το καρπούζι και τα πορτοκάλια που φτάνουν σε περιεκτικότητα το 98%. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα λαχανικά. Το αγγούρι, η ντομάτα και το μαρούλι είναι από τις καλύτερες πηγές νερού.
Πώς θα ενυδατωθείτε μετά τις διακοπές
Εξωτερικά, η ενυδάτωση αποτελεί το πιο βασικό βήμα περιποίησης της επιδερμίδας, μετά τον καθαρισμό της. Είναι απαραίτητη για κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και για το λιπαρό, καθώς όταν το δέρμα δεν ενυδατώνεται σωστά είναι επιρρεπές σε ακμή και στην ανάπτυξη λεπτών γραμμών με την πάροδο του χρόνου. Καλό είναι να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό και προϊόντα που δεν περιέχουν σαπούνι. Μην παραμελείτε την ενυδατική σας κρέμα πρωί και βράδυ, καθώς και μια πλούσια ενυδατική μάσκα 1-2 φορές την εβδομάδα, όπως επίσης την ενυδάτωση του σώματος μετά από κάθε ντους.

Tips

  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στο γυμναστήριο.
  • Όταν ασκήστε, πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.
  • Αρχίστε και τελειώστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
  • Τους χειμερινούς μήνες προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέστε μια λεπτή φέτα τζίντζερ. Θα βοηθήσει να αποβάλετε τις τοξίνες, εξισορροπεί τις ορμόνες και ωφελεί το πεπτικό σύστημα.
  • Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρόσληψη υγρών.
  • Τα κυριότερα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηροστομία, υπνηλία, κόπωση, αίσθημα ζάλης, λιποθυμία και βέβαια έντονη δίψα.