Η αξία της μεσογειακής διατροφής και γιατί πρέπει να γίνει τρόπος ζωής

Ο όρος μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στις διατροφικές συνήθειες. Αναφέρεται στη διατροφή που ακολουθούσαν στην Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, τη μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρασιού, και τη χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής εμπεριέχει αλλά δύο σημαντικά συστατικά: κοινωνικότητα γύρω από την πρόσληψη τροφής και διαβίωση σε καλό κλίμα. Όλα επιβεβαιώνονται από πολλές μελέτες που δημοσιεύονται διαρκώς, με τους ερευνητές να καταλήγουν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διατροφής από τη μεσογειακή, αν θέλουμε να περιορίσουμε τη βασική αιτία θνησιμότητας, που παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ίσως έχουμε τη μοναδική κουζίνα στον κόσμο που σερβίρει ως κυρίως γεύμα μαγειρεμένα λαχανικά και όσπρια. Ο λόγος, για τα παραδοσιακά φαγητά με βάση τα πράσινα φασολάκια, τις μπάμιες, τις αγκινάρες, αλλά και οι γίγαντες, οι φακές, κλπ. Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν στο τραπέζι μας δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, κάτι που μας απομακρύνει ιδιαίτερα, τόσο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όσο και από την κατανάλωση γρήγορου φαγητού. Εκτός από το γεγονός ότι έχουμε τέτοιου είδους γεύματα -με βάση το ελαιόλαδο- συνηθίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, κάτι που τα καθιστά ακόμα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, η θάλασσα της Μεσογείου μας προσφέρει απλόχερα τα ψάρια της με τα πολύτιμα ωμέγα-3, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, προστατεύουν το νευρικό μας σύστημα και βελτιώνουν την υγεία των οστών μας.

Η αξία της μεσογειακής διατροφής και γιατί πρέπει να γίνει τρόπος ζωής

Επίσης, η Μεσόγειος φημίζεται για την εξαιρετική ηλιοφάνεια, η οποία μας προσφέρει μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που έχει πολλαπλό ρόλο στην υγεία μας, τη βιταμίνη D. Τα επαρκή επίπεδά της, φαίνεται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών, ενώ φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που επιδρούν λιγότερο ή περισσότερο θετικά, στην υγεία των ανθρώπων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association, μας πληροφορεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα γεύματά τους μαζί με άλλους, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα και γαλακτοκομικά και να παίρνουν περισσότερες βιταμίνες από την τροφή τους, συγκριτικά με όσους γευματίζουν μόνοι τους. Και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Μεσογείου. Τα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους είναι σχεδόν καθημερινά και συμμετέχουμε χωρίς να γνωρίζουμε πόσο καλό μας κάνει.

Μάλλον τα οφέλη του μεσογειακού τρόπου ζωής και θρέψης είναι αναρίθμητα, για αυτό και η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.


Tips

  • Συνοδεύστε τα κυρίως γεύματά σας με όσπρια αντί για πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά. Για παράδειγμα, προτιμήστε το κοτόπουλο με ρεβίθια, αντί για κοτόπουλο με πατάτες.  
  • Επιλέξτε περισσότερο ψάρι ή θαλασσινά. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
  • Προτιμήστε τα παραδοσιακά λαδερά φαγητά, όπως φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες. Συνοδεύστε τα με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή ένα μικρό κομμάτι κοτόπουλο.
  • Αν έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να καταναλώσετε ένα μικρό κομμάτι χαλβά από ταχίνι και μέλι ή ένα παστέλι με μέλι. Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, ασβεστίου και φυτικών ινών.