Η αξία της θετικής σκέψης και πώς θα καταφέρουμε να την υιοθετήσουμε

Σε μία εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, με τόσες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, η θετική σκέψη μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε καλή διάθεση και ψυχική ηρεμία, και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθουμε σε αντιξοότητες και προβλήματα.

Θετική σκέψη σημαίνει, επιλέγω να νιώθω αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση. Η θετική σκέψη ξεκινάει από την πεποίθηση ότι αυτό που σκεφτόμαστε εκδηλώνεται και στην ζωή μας, καθώς οι σκέψεις μας καθοδηγούν τις πράξεις μας και άρα, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Η αλλαγή αυτή και η υιοθέτηση της θετικής σκέψης, απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αποβάλλουμε κάθε τι αρνητικό.

Για πολλούς η θετική σκέψη περιλαμβάνει κάποιες καθημερινές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά, την προσπάθεια να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και να διακρίνουμε κάτι καλό σε οποιαδήποτε κατάσταση, να χαμογελάμε, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αισιοδοξία.

Για να αποκτήσουμε θετική σκέψη, θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο την αυτοβελτίωσή μας. Να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή μας, η οποία συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων μας.

Να εκλαμβάνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή ως δοκιμασίες και να προσπαθούμε να μετατρέπουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα χρησιμοποιούμε για τη διαμόρφωση και την εξέλιξή μας

Κάνοντας αρνητικές σκέψεις και δημιουργώντας άσχημα σενάρια στο μυαλό μας, αρχίζουμε να νιώθουμε ανησυχία, άγχος και φόβο. Τα αρνητικά συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, μειώνοντας έτσι το ψυχικό σθένος και την αυτοπεποίθησή μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε δύσκολη περίσταση, είναι να αναπτύσσουμε την εσωτερική μας δύναμη με θετικές, δημιουργικές σκέψεις.

Η αξία της θετικής σκέψης και πώς θα καταφέρουμε να την υιοθετήσουμε

Βήματα προς το θετικό τρόπο σκέψης

  • Ξεκινήστε και τελειώστε τη μέρα σας σκεπτόμενοι αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες και καταγράφετε όσα θετικά συμβαίνουν μέσα στη μέρα.
  • Προσπαθήστε να εστιάζετε στις θετικές πλευρές κάθε κατάστασης, αντί να σκέφτεστε την προοπτική της αποτυχίας.
  • Εντοπίστε τουλάχιστον ένα θετικό στοιχείο σε κάθε τομέα της ζωής σας.
  • Φροντίστε να συναναστρέφεστε αισιόδοξους ανθρώπους, αρκεί και εσείς να υιοθετείτε αυτή τη στάση ζωής.
  • Κρατήστε μακριά ανθρώπους που σας μεταδίδουν την αρνητικότητα, ζηλεύουν, βλέπουν μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων.
  • Προσπαθήστε να εκφράζεστε με θετικό τρόπο, λέγοντας π.χ. "θέλω να πετύχω" και όχι "δεν θέλω να αποτύχω".
  • Όλοι κάνουμε λάθη. Αντί να επικεντρωθείτε στο πώς αποτύχατε, σκεφτείτε τι θα κάνετε την επόμενη φορά και μετατρέψτε την αποτυχία σας σε ένα μάθημα.
  • Αν περνάτε μια άσχημη μέρα, μία αισιόδοξη στάση θα κρατήσει το στρες μακριά και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
  • Προσπαθήστε να επιλύσετε με ψυχραιμία και ηρεμία τυχόν διαφωνίες.
  • Βάλτε την άσκηση και ειδικά την αεροβική (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία, κλπ) στη ζωή σας, καθώς απελευθερώνει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία που συνδέεται με το αίσθημα της ευχαρίστησης.