Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες

Photo credits: @halkidikivibes

Η Ελλάδα για ακόμα μία φορά βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Συγκεκριμένα, πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές και δεκαπέντε μαρίνες κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες.

Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές και 732 μαρίνες σε όλο τον κόσμο, με τη χώρα μας να κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Φέτος, η Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι "εξαιρετική". Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και "καλή", δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει, επιπλέον, να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

Ένα άρθρο για: