Η Γιορτή του Πατέρα τιμά την σημασία της πατρότητας

Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στον πατέρα. Η σημερινή Γιορτή του Πατέρα τιμά τον πατέρα, την επιρροή του στην ανατροφή του παιδιού, τους πατρικούς δεσμούς και αποτελεί μία επιπλέον ευκαιρία για όλους μας να δείξουμε την αγάπη στον μπαμπά και τον παππού μας.

Η ξεχωριστή σημερινή μέρα, έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της πατρότητας, τη συνεισφορά του πατέρα και να τονίσει ότι ο ρόλος του είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Η πατρότητα αλλάζει ριζικά τη ζωή ενός άνδρα, καθώς οφείλει, αλλά και αντλεί μεγάλη ικανοποίηση από το να έχει ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού.

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στη Δυτική Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) λίγους μήνες πριν.
Η Γιορτή του Πατέρα τιμά την σημασία της πατρότητας
Είναι πιθανόν η Clayton να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Η ίδια διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της. Η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά.

Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Sonora Dodd, μία άλλη Αμερικανίδα από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία, μη γνωρίζοντας για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια, επηρεασμένη όμως και αυτή από την Ημέρα της Μητέρας, διοργάνωσε τη γιορτή του πατέρα δύο χρόνια αργότερα. Η Dodd ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και όλους τους άλλους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το 1913 και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Lyndon Johnson εξέδωσε το πρώτο διάταγμα που καθιέρωσε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Richard Nixon οριστικοποίησε την ημέρα αυτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε στην Ελλάδα μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.), εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.