Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος εστιάζει στην προστασία των νέων

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και θεσπίστηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, το κάπνισμα συνεχίζει να απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φέτος, ο ρόλος της παγκόσμιας εκστρατείας είναι να αποκαλύψει τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καπνού και να παρέχει στους νέους τις γνώσεις που απαιτούνται για την εύκολη ανίχνευση της προσπάθειας χειραγώγησής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωναϊό. Ο ΠΟΥ καλεί όλους τους νέους να συμμετάσχουν στον αγώνα για να γίνουν μια γενιά χωρίς καπνό.

Τα προϊόντα καπνού σκοτώνουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι καπνοβιομηχανίες και οι συναφείς βιομηχανίες πρέπει να βρίσκουν συνεχώς νέους καταναλωτές για να αντικαταστήσουν αυτούς που σκοτώνουν τα προϊόντα τους και να διατηρήσουν τα έσοδά τους. Η τακτική που ακολουθούν οι εταιρείες που σχετίζονται με προϊόντα καπνού ώστε να προσελκύσουν παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έμμεση διαφήμιση από influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δωρεάν διάθεση προϊόντων.

Η χρήση καπνού ευθύνεται για το 25% όλων των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Η χρήση προϊόντων νικοτίνης και καπνού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών και πνευμονικών παθήσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος εστιάζει στην προστασία των νέων

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, κάνοντας την αρχή για μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από τον καπνό. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε ό,τι αφορά στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, για την Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται το κάπνισμα (καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα και του στόματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, κ.ά.). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το 25% των θανάτων των ανδρών στην Ελλάδα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα, ενώ όπως είχε αποκαλύψει προ διετίας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

O στόχος του συγκεκριμένου εορτασμού δεν είναι απλώς το να θυμηθεί και να αναλογιστεί ο καθένας μας τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την παγκόσμια υγεία, αλλά να δώσει σε κάθε καπνιστή την απαραίτητη ώθηση να μετατρέψει την κάθε ημέρα σε μια ημέρα χωρίς τσιγάρο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι απολύτως εφικτή.

Όσο για το άτμισμα ή τα θερμαινόμενα τσιγάρα, αυτά οδηγούν τους χρήστες από έναν εθισμό σε έναν άλλο. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, η πλειονότητα των ανθρώπων που στράφηκαν από το κάπνισμα στο άτμισμα, ατμίζουν περισσότερο από όσο κάπνιζαν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι καταλήγουν να ατμίζουν και να καπνίζουν ταυτόχρονα.

Επίσης, το γεγονός πως πολλοί είναι οι νέοι σε παγκόσμιο επίπεδο που στρέφονται στο τσιγάρο και το άτμισμα, προκαλεί ανησυχία -σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ για το 2015, το 17% των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών καπνίζουν. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που η προστασία των νέων από τις συνήθειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι το βασικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.