Η σημασία του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι αναμφισβήτητα σημαντικός και πολυδιάστατος. Η παρουσία του πατέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της  συμπεριφοράς του παιδιού, καθώς και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Κάθε πατέρας είναι καλό να αλληλεπιδρά όσο γίνεται περισσότερο με τα παιδιά του, όχι μόνο γιατί έτσι θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες, αλλά επιπλέον θα μοιραστούν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν μια ζωή.

Όταν ο πατέρας έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών του, αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να νιώθουν περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια και να δημιουργούν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις. Επίσης, η απόδοσή τους στο σχολείο είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους ασχολούνται λιγότερο και είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και καλύτερη πνευματική λειτουργία.

Ποιος είναι ο ρόλος ενός πατέρα

Ας δούμε τους κύριους ρόλους τους οποίους επωμίζεται ένας πατέρας και για τους οποίους είναι σημαντικό να έχει ενεργό συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού του.

Η σημασία του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού

1. Προστατευτικός ρόλος   
Όταν ένας πατέρας έχει ενεργό ρόλο, παρέχει στο παιδί του αίσθημα ασφάλειας, σωματικά και συναισθηματικά. Το παιδί γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του είναι κοντά του, χτίζει μέσα του αίσθημα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

2. Εκπαιδευτικός ρόλος
Ένας πατέρας πρέπει να διδάξει στα παιδιά του τις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Είναι καθήκον του να διδάξει στα παιδιά του τον κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν όταν βγουν στην κοινωνία. Πώς θα αντιμετωπίσουν τον κόσμο γύρω τους, πώς θα έχουν καλούς τρόπους, πειθαρχία και σεβασμό. Όταν ένας πατέρας εφαρμόζει τα παραπάνω, το παιδί έχει περισσότερα κίνητρα να συνεχίσει να δουλεύει με τον εαυτό του.

3. Γονεϊκό πρότυπο
Τα παιδιά πάντα παρατηρούν ό,τι κάνουν οι γονείς τους, τι και πώς κινούνται ή ενεργούν. Ο πατέρας είναι ένα σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά του, καθώς εκείνα ακολουθούν το παράδειγμά του. Ένας γιος θα μιμηθεί τη συμπεριφορά του πατέρα του και θα εξελιχθεί σε άνδρα με παρόμοια χαρακτηριστικά, ενώ μία κόρη θα αναζητήσει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του πατέρα της στον μελλοντικό της σύντροφο. Επομένως, ένας πατέρας θα πρέπει αποτελεί πρότυπο καλής συμπεριφοράς και να μεγαλώσει ένα γιο ευγενικό, έντιμο, με σεβασμό προς τους συνανθρώπους του, και μία κόρη που θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι ένας άντρας πρέπει να είναι απέναντί της ευγενικός, να τη φροντίζει και ταυτόχρονα να την προστατεύει.

4. Ο ρόλος του φίλου   
Η διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης με το παιδί του, θα βοηθήσει έναν πατέρα να αποκτήσει και φιλική σχέση όσο αυτό θα μεγαλώνει. Η στενή και φιλική σχέση με τα παιδιά σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να απομακρυνθούν από σπίτι και τους γονείς και να οδηγηθούν σε ανεπιθύμητες συνήθειες ή συμπεριφορές. Όταν τα παιδιά είναι κοντά σας και νιώθουν άνετα μαζί σας είναι πιο εύκολο να τα καθοδηγήσετε, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια κατάθλιψης.

5. Ψυχαγωγικός ρόλος  
Ένας πατέρας είναι πιο συχνά εκείνος που συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι των παιδιών του. Παίζουν μαζί, κάνουν δραστηριότητες, λύνουν γρίφους, καταστρώνουν στρατηγικές. Με τη συμβολή του πατέρα τους, τα παιδιά γίνονται πιο ευέλικτα, κοινωνικά, μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες και μέσα από όλα αυτά, ενδυναμώνουν και τους μεταξύ τους δεσμούς.

6. Συμβουλευτικός ρόλος
Ένας πατέρας δεν πρέπει να είναι μόνο φίλος και να ψυχαγωγεί τα παιδιά του, αλλά επίσης να είναι σε θέση να τα συμβουλεύει όταν το χρειάζονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα αγόρια στην εφηβεία και σε νεαρή ηλικία, αλλά και για τα κορίτσια όταν αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωπα με ιδιαίτερες συμπεριφορές κάποιων αγοριών. Ένας πατέρας που είναι εκεί για να τους εξηγήσει τα πράγματα, θα βοηθήσει τα παιδιά να ωριμάσουν, να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους και να κατανοούν καλύτερα τους άλλους. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανοιχτούν σε σας, μιλήστε τους πρώτοι για τη δική σας παιδική ηλικία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζατε και τα μαθήματα που σας έμαθε η ζωή. Βοηθήστε τα να λύσουν τα προβλήματά τους με ευαισθησία και εμπιστοσύνη, διδάξτε τους το σωστό τρόπο για να χειριστούν μία δύσκολη κατάσταση και δείξτε τους ότι είστε εκεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μία αγκαλιά. Όλα αυτά θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

7. Ο ρόλος του καλού συζύγου  
Ένας πατέρας που είναι και καλός σύζυγος αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για τα παιδιά του και αυτό είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται. Μία καλή συζυγική σχέση δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πώς ένας άνδρας και μία γυναίκα μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά και από κοινού να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας όμορφης οικογένειας. Παράλληλα, τα παιδιά παίρνουν τα μέγιστα οφέλη μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ο πατέρας και η μητέρα έχουν διαφορετικούς ρόλους στην ανατροφή των παιδιών. Ενώ η μητέρα είναι συνήθως πιο προστατευτική, ο πατέρας τείνει να επιτρέπει, ακόμη και να ενθαρρύνει τα παιδιά να παίρνουν υγιή ρίσκα, που θα τα βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους. Κι ενώ, λοιπόν, η προσέγγισή τους είναι διαφορετική, η μεταξύ τους συνεργασία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.