Καλλιτεχνικό Σχολείο: όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη λειτουργία του

Αν το παιδί σας έχει κλίση στις καλές τέχνες, τότε τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, είναι μία επιλογή που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρόκειται για δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης, με έμφαση στις καλές τέχνες και συγκεκριμένα στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Εικαστικές Τέχνες
  • Θέατρο-Κινηματογράφο
  • Χορό (κλασικό και σύγχρονο)

Σκοπός των καλλιτεχνικών σχολείων είναι η εξοικείωση, προετοιμασία, ενθάρρυνση και υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις καλές τέχνες, καθώς και η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων τους.

Πρόγραμμα μαθημάτων καλλιτεχνικού σχολείου

Το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σχολείων περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας του Γενικού Γυμνασίου- Λυκείου και τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας των τριών κατευθύνσεων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, είναι διευρυμένο και διαμορφώνεται σε 40 ώρες την εβδομάδα.

Κατεύθυνση εικαστικών τεχνών
Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της έκφρασης και του πειραματισμού με χρήση ποικίλων υλικών και μέσων. Στα εργαστήρια του σχολείου οι καλλιτέχνες-εκπαιδευτικοί εξοικειώνουν τους μαθητές με τις αισθητικές αξίες της τέχνης, ενισχύουν την ικανότητα τους να προσεγγίζουν το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, να διερωτώνται και να αναπτύσσουν κριτική στάση.
Κατεύθυνση θεάτρου - κινηματογράφου
Οι μαθητές διδάσκονται υποκριτική, φωνητική, βασικές αρχές σκηνοθεσίας, κινηματογραφικής τεχνολογίας-μοντάζ και computer animation. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επίτευξη αρμονικής σχέσης με το σώμα, το οποίο ως εργαλείο συνειδητοποίησης θα αποτελέσει στη συνέχεια μέσο σπουδής και έκφρασης αισθήσεων, ψυχικών καταστάσεων, ερμηνευτικών προσεγγίσεων διαφόρων ρόλων.
Κατεύθυνση χορού
Tα μαθήματα αφορούν σε βασικές ασκήσεις διδασκαλίας κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου και παραδοσιακού χορού. Σταδιακά οι μαθητές, μέσω μεθοδευμένων ασκήσεων, οδηγούνται σε δραματουργική επεξεργασία ενός έργου, αποκτώντας βιωματική εξοικείωση με το ρυθμό, τα μουσικά μέτρα, τις αξίες, καθώς και στοιχειώδεις γνώσεις για τη θεωρία και ιστορία της μουσικής.

Καλλιτεχνικό Σχολείο όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη λειτουργία τους

Η εισαγωγή στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, που διενεργούνται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου κάθε σχολικού έτους. Κάθε μαθητής μπορεί να είναι υποψήφιος σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις και αν επιλεγεί σε περισσότερες από μία, εγγράφεται στην κατεύθυνση που θα επιλέξει τελικά ο ίδιος.
Τα κριτήρια για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητών που δέχεται ένα σχολείο είναι η κτιριακή υποδομή του σχολείου και γενικότερα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν υπερβαίνει τους 25 μαθητές. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής μαθητών υποβάλλονται από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο της περιοχής τους.

Στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γενικών Λυκείων εγγράφονται αυτοδικαίως οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων, καθώς και μαθητές από άλλα Γυμνάσια μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, εφόσον ο επιτρεπόμενος αριθμός των μαθητών δεν έχει συμπληρωθεί. Η εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων ανακοινώνεται από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποια είναι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία που λειτουργούν στη χώρα μας

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Γέρακα
Σκιάθου και Ηρακλειάς, Γέρακας
Τηλέφωνο: 210 6616130
e-mail:gym-kall-gerak@sch.gr

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Ελ. Βενιζέλου 98, Κερατσίνι
Τηλ : 210 4613060
e-mail: gymkallk@sch.gr

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Περιστερίου
Λευκωσίας 50 & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Περιστέρι
Τηλ.: 210 5743178
e-mail: gymkallp@sch.gr

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
Πανταζοπούλου 12Α Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 727341
e-mail: gymkallampel@sch.gr

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης
Γούβες Ηρακλείου (Πρώην Αμερικάνικη βάση Γουρνών)
Τηλέφωνο: 2810 762610
e-mail: gym-kallitech.ira@sch.gr

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης
Νέος Κλείτος, Κοζάνη
Τηλ.: 24610 99875