Κατασκευές για παιδιά: 7 πρωτότυπες και εύκολες ιδέες

Οι κατασκευές για τα μικρά παιδιά, με απλά υλικά, εύκολα στη χρήση τους, αποτελούν μία πολύ καλή ιδέα για δημιουργική απασχόληση ανά πάσα στιγμή στο σπίτι και όχι μόνο. Μέσα από τις κατασκευές τα παιδιά αναπτύσσουν πολλές και διαφορετικές ικανότητες και ευφυΐες.

Με απλά υλικά, όπως κούτες από χαρτόνι, χρώματα, αυτοκόλλητα, ξύλινα καλαμάκια, κλπ., μπορείτε να δημιουργήσετε ό,τι φανταστείτε, παρέα με τα παιδιά σας ή αφήνοντάς τα μόνα τους να αυτοσχεδιάσουν. 

Ζωγραφιστές κούπες
Διαλέξτε 2-3 λευκές κούπες (ή όσες κούπες θέλετε) και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρές πριν αρχίσετε να τις ζωγραφίζετε. Θα χρειαστείτε ένα σετ μαρκαδόρους ειδικούς για πορσελάνη. Αφού κάνετε τις ζωγραφιές που θέλετε, αφήστε για 15’ να στεγνώσουν και στη συνέχεια ψήνετε στο φούρνο στους 160οC για 25’. Αφήστε τις κούπες να κρυώσουν και είναι έτοιμες.  

Χάρτινο κουκλόσπιτο
Παίρνετε ένα κουτί από παπούτσια και κόβετε με ένα κοπίδι τη μία στενή πλευρά του κουτιού, η οποία θα γίνει τη στέγη του σπιτιού. Κονταίνετε ελαφρώς τη μία μεγάλη πλευρά του κουτιού, ώστε η στέγη, την οποία κολλάτε με κόλλα ή χαρτοταινία, να αποκτήσει μικρή κλίση. Τοποθετώντας ένα ή δύο κομμάτια χαρτόνι ανάμεσα στις κάθετες πλευρές του κουτιού, δημιουργείτε αντίστοιχους ορόφους. Σχεδιάστε με ένα μαρκαδόρο τα κεραμίδια, ενώ για τα παράθυρα και τις πόρτες, εσωτερικά και εξωτερικά, ζωγραφίστε και κολλήστε αντίστοιχα λευκό χαρτί ή χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα.
Κατασκευές για παιδιά: 7 πρωτότυπες και εύκολες ιδέες

Ζωγραφιστά βότσαλα
Όλα εκείνα τα βότσαλα που έχετε μαζέψει κατά καιρούς από την παραλία, μπορούν να ζωγραφιστούν με μαρκαδόρους ή νερομπογιές με «Χ» και «Ο» για να παίζετε τρίλιζα ή να σχεδιάσετε επάνω τους όλα τα γράμματα της αλφαβήτα, δημιουργώντας λέξεις,  

Θέατρο σκιών
Παίρνετε μία κούτα, στο μέγεθος της επιλογής σας και κόβετε τα τέσσερα αυτιά (καπάκια). Κολλάτε τη λαδόκολλα από τη μια μεριά. Αν θέλετε ντύνετε την κούτα με τσόχα ή ύφασμα. Για να ετοιμάσετε τις φιγούρες, ζωγραφίστε τα σχέδια που θέλετε σε σκουρόχρωμο χαρτόνι και κόψτε τα γύρω γύρω προσεκτικά. Περάστε στο κέντρο κάθε φιγούρας ένα ξύλινο καλαμάκι. Κλείστε τα φώτα, ανάψτε μια λάμπα ή έναν φακό πίσω από το νέο σας θέατρο και είστε έτοιμοι!

Χάρτινο ενυδρείο
Πάρτε μία κούτα σε μέγεθος της επιλογής σας και δημιουργήστε παράθυρα σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές της, αφήνοντας άθικτες τις γωνίες και κόβοντας . Καλύψτε τα κομμάτια χαρτονιού που έχετε κόψει με διάφανο πλαστικό, κολλώντας το εσωτερικά με κόλλα, χαρτοταινία ή ακόμη και πινέζες. Στη συνέχεια δημιουργήστε ψαράκια από σκληρό χαρτί τα οποία θα ζωγραφίσετε, θα κόψετε και θα κρεμάσετε από την κορυφή της κούτας με διάφανη κλωστή. Μπορείτε να στερεώσετε την κούτα στον τοίχο ή να την τοποθετήσετε σε ένα τραπέζι.

Βαρκούλα από φελλό και τσόχα
Πάρτε τρεις φελλούς τους οποίους θα ενώσετε μεταξύ τους με φαρδιά λάστιχα. Στο μεσαίο φελλό τοποθετήστε ένα ξύλινο καλαμάκι (κατάρτι), όπου θα περάσετε ένα μικρό κομμάτι τσόχα (πανί). Έτοιμη η βαρκούλα σας, η οποία μπορεί να επιπλέει στο νερό!   

Φωτεινή γιρλάντα με φαντασματάκια
Προμηθευτείτε χάρτινα ποτήρια και ματάκια, τα οποία θα κολλήσετε σε κάθε ποτήρι. Εναλλακτικά, ζωγραφίστε τα μάτια με ένα μαρκαδόρο. Κάνετε μια τρύπα στο μέσο του πάτου κάθε ποτηριού με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Πάρτε μια γιρλάντα με φωτάκια και σπρώξτε κάθε λαμπιόνι μέσα σε κάθε ποτήρι από την τρύπα που κάνατε.