Καύσωνας: Οδηγίες προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το θερμόμετρο να αγγίζει σε κάποιες περιοχές θερμοκρασίες τους 41οC. H κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας, αλλά κυρίως για όσους ζουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και για τις ευπαθείς ομάδες (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.).   

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά τα ανώτερα ανεκτά όρια και συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες (π.χ. υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης, κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον οργανισμό μας. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός ατόμου.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε περίοδο καύσωνα. Εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, σπασμούς του σώματος, ακόμη και με απώλεια συνείδησης ή κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες, κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα σε συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα, ειδικά αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, σε μικρά συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά ντους, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως αν λαμβάνετε διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β' αναστολείς, κ.λπ., φάρμακα, πρέπει να επικοινωνείτε με το θεράποντα ιατρό σας για ανάλογες οδηγίες.
  • Σε διαρκή επαφή με το γιατρό τους πρέπει, επίσης, να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί και όσοι πάσχουν από βαριά νοσήματα.

Συστήνεται στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία και να παραμένουν στο σπίτι τους τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού θα πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους αν εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες, κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.
Καύσωνας Οδηγίες προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
 

Ένα άρθρο για: