Κορονοϊός: 10 κατατοπιστικές απαντήσεις για τη νόσο και τη μετάδοση της

Πρόσφατα με τη μετάδοση του νέου στελέχους κορονοϊού COVID-19 παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καλούμαστε όλοι ξεχωριστά, αλλά και ως κοινωνία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσουμε τη δυσάρεστη αυτή νέα πραγματικότητα. Επιπλέον, ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε καθημερινά ένα καταιγισμό πληροφοριών, που κάποιες φορές μας αποπρονατολίζει, μας παραπληροφορεί, ίσως και μας πανικοβάλλει. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε κάποια καθημερινά, πρακτικά ερωτήματα σχετικά με τη νόσο και τη μετάδοση της

1) Πώς μεταδίδεται ο ιός και πότε θα εμφανίσω συμπτώματα αν κολλήσω;

Ο ιός COVID-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού μας συστήματος, με το βήχα, το φτέρνισμα ή και τη δυναμική εκπνοή, ενώ κάποιες πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν τη μετάδοση μέσω του γαστρεντερικού συστήματος (κοπρανο-στοματική οδός). Φαίνεται ότι είναι αρκετά ανθεκτικός στο περιβάλλον και ικανός να παραμείνει ζωντανός για κάποιες ώρες σε επιφάνειες όπως τραπέζια, πόμολα, χαρτιά κ.α. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένα μολυσμένο άτομο θα μολύνει 2 ή 3 άτομα. Ο χρόνος από την έκθεση στον ιό μέχρι τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να έχει μεγάλο εύρος από 2 έως 14 ημέρες. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι η μετάδοση είναι πιθανότερη αν ο άνθρωπος που μεταδίδει τον ιό παρουσιάζει έστω κάποια συμπτώματα της νόσου (πχ. βήχα), ενώ ακόμα είναι απροσδιόριστος ο βαθμός μετάδοσης από φορείς του ιού που δεν έχουν συμπτώματα.

2) Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης;

Η νόσος συνήθως έχει ήπια συμπτώματα που διαρκούν 3-5 ημέρες, όπως:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Αρθραλγίες, μυαλγίες
  • Ήπια δυσκολία στην αναπνοή

3) Έχω πυρετό, βήχα και ήπια δύσπνοια. Τι πρέπει να κάνω;

Όλα τα περιστατικά που έχουν συμπτώματα, θεωρούνται ύποπτα και οφείλουν να απομονωθούν αυστηρά στο σπίτι και να πάρουν κάθε βοήθεια δυνατή μέσω τηλεφώνου από την/τον ιατρό σας ή το 1135. Η επίσκεψη σε οποιοδήποτε ιατρείο για εξέταση με τα παραπάνω συμπτώματα αποτελεί σημαντικό λάθος.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα σας είναι έντονα ή η κατάσταση της υγείας σας επιδεινώνεται στο σπίτι, τότε αναζητήστε βοήθεια στα νοσοκομεία αναφοράς, αποφεύγοντας παράλληλα τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. 

4) Πότε πρέπει να υποβληθώ σε έλεγχο για τον ιό (test για COVID-19);

Όποιος έχει προσβληθεί από τον ιό και υποβληθεί στο τεστ κατά την περίοδο επώασης (2-14 ημέρες), μπορεί και να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Οι νεότερες οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ, προτείνουν ότι στο τεστ πρέπει να υποβληθούν:

  1. Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.
  2. Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.
  3. Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό.
  4. Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Όποιος έχει ήπια συμπτώματα και δε θεωρείται ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δεν είναι απαραίτητο βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, να υποβληθεί στο τεστ. Οφείλει όμως να απομονωθεί για 14 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για τον καλύτερο έλεγχο της μετάδοσης της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και παραμένουν χωρίς συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή βιώνουμε μια δυναμική πραγματικότητα και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, επικοινωνήστε με την/τον ιατρό σας ή το 1135

5) Ποιες ομάδες θεωρούνται γενικώς ευπαθείς για επιπλοκές από τη νόσο;

  • Όσοι είναι άνω των 60 ετών (η καμπύλη επικινδυνότητας για σοβαρές επιπλοκές  αυξάνει ανά δεκαετία: >70 ετών,  > 80 ετών κ.ο.κ.)
  • Ασθενείς που πάσχουν από καρδιο-αγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση κτλ.)
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
  • Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

6) Τα παιδιά και οι έγκυες διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο;

 Η νόσος στα παιδιά φαίνεται να είναι σπάνια και ήπια. Μια μεγάλη μελέτη από την Κίνα, έδειξε ότι μόνο το 2% των περιπτώσεων ήταν παιδιά και νέοι <18 ετών, ενώ από αυτούς λιγότεροι από το 3% παρουσίασαν σοβαρή επιπλοκή της νόσου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, αν και περιορισμένα, δεν αναδεικνύουν σημαντικές διαφορές μεταξύ εγκύων και μη εγκύων γυναικών με τη νόσο. Επίσης, δεν έχει αποδειχθεί η λοίμωξη όταν δεν παρουσιάζει επιπλοκές, να έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε άμεσα με την/τον ιατρό σας.

7) Oι ειδήσεις αναφέρουν ότι σοβαρότερα συμπτώματα από όσους νοσούν από λοίμωξη με κορονοϊό, είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς και εκείνοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αυτό αφορά και νέους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα;

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές ή κατέληξαν από τη νόσο, τόσο στην Κίνα, όσο και σε άλλες χώρες, ήταν ηλικιωμένοι ασθενείς άνω των 80 ετών, με χρόνια καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας και των νεότερων ατόμων με υποκείμενο χρόνιο νόσημα, παρουσίασαν πιο ελαφρά συμπτώματα και ανάρρωσαν πλήρως.

8) Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τη μετάδοση του ιού, η χρήση μάσκας και τα γάντια με προστατεύουν;

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας σωστά, με ζεστό νερό και σαπούνι (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) και να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπο μας με τα χέρια μας. Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 2-3 μέτρα από οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο. Σε περίπτωση που είστε φορέας του ιού, η χρήση της κλασικής μάσκας του εμπορίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης από εσάς στους άλλους. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η χρήση μάσκας μειώνει την πιθανότητα να προσβληθείτε από τον ιό. Δε συστήνεται ως απαραίτητη η χρήση της στον υγιή πληθυσμό σε εξωτερικούς χώρους ή στο αυτοκίνητο. Παρόμοιες είναι οι οδηγίες και για τη χρήση προστατευτικών γαντιών, των οποίων η προσφερόμενη προστασία δε φαίνεται να υπερέχει σε σχέση με το επαρκές πλύσιμο των χεριών. 

9) Μπορώ να κολλήσω τον κορονοϊό COVID-19 από το κατοικίδιο μου;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση από τα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες) στον άνθρωπο.

10) Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Ποιες θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες πηγές ασφαλούς ενημέρωσης;

Οι προτεινόμενες πηγές ενημέρωσης, από όπου μπορείτε να αντλήσετε με ασφάλεια νεότερα δεδομένα, πρακτικές συμβουλές και χρήσιμα τηλέφωνα, με συνεχή ανανέωση του υλικού τους, είναι οι εξής:

Παραπομπές: