Κορωνοϊός: 8 χρήσιμες οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μύθοι για τον ιό

Ο νέος κορωνοϊός έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει αναταραχή σε όλο τον κόσμο, με τους ειδικούς επιστήμονες να συστήνουν ψυχραιμία, υπεύθυνη ενημέρωση και να τονίζουν την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Χθες, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει τις οκτώ ατομικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας απέναντι στον Covid-19, με κεντρικό μήνυμα, "Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση".

  1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κορωνοϊός 8 νέες οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνιστά αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, και ενημερώνει τους πολίτες τι πρέπει να κάνουν αν νομίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να:

  • Επικοινωνούν με το γιατρό τους
  • Παραμένουν στο σπίτι τους
  • Τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής

Οι ασθενείς ΔΕΝ θα πρέπει να:

  • Πηγαίνουν στο νοσοκομείο
  • Λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού

Καθώς σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί σύγχυση και παραπληροφόρηση, το Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Κύπρο, εξέδωσε ένα εύχρηστο πίνακα με μύθους και αλήθειες για τον κορωνοϊό. Στους επικρατέστερους μύθους είναι ότι ο κορωνοϊός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός που υπάρχει και πως η θνησιμότητα του είναι μεγάλη, ενώ “καταρρίπτει” τον πανικό που έχει γίνει με τις μάσκες, οι οποίες έχουν πια εξαφανιστεί από την αγορά.

Απαντώντας στους μύθους και τα fake news των κοινωνικών δικτύων, το Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο αναφέρει πως ο κορωνοϊός δεν είναι ο πιο επικίνδυνος ιός, καθώς η κοινή γρίπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους, ενώ και η θνησιμότητα του είναι "μόνο" στο 2%. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αντίθετα με την πεποίθηση για τις μάσκες, η καλύτερη άμυνα είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.