Κορωνοϊός και Άσθμα: Τι γνωρίζουμε σήμερα

Η συνήθης ερώτηση τις τελευταίες ημέρες στο τηλέφωνο αφορά στον κίνδυνο των παιδιών που έχουν… αναπνευστική ευαισθησία και κυρίως άσθμα από τον Covid -19.

Υπάρχει μεγάλο άγχος από τους γονείς για τυχόν επιπλοκές στα παιδιά που βρίσκονται σε αγωγή με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή σε περίπτωσης λοίμωξης από κορωνοϊό.

Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις από γονείς για το ενδεχόμενο διακοπής της αντιασθματικής αγωγής λόγω της αποχής των παιδιών από το σχολείο.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί συμπτώματα, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας) με ή χωρίς πυρετό, φαρυγγαλγία, κεφαλαλγία, κόπωση και κακουχία με σπανιότερα τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Μετά από τις πρώτες 5-6 ημέρες, ένα ποσοστό των ασθενών εμφανίζει επιδείνωση της συμπτωματολογίας από το αναπνευστικό με προεξάρχουσα τη δύσπνοια στο πλαίσιο επιπλοκής (ιογενή πνευμονία).

Οι ασθενείς με τη βαρύτερη εικόνα συνήθως χρήζουν νοσηλείας και πιθανόν αναπνευστικής υποστήριξης με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περαιτέρω επιπλοκών.

Η μεγάλη ηλικία των νοσούντων και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας.

Τα δεδομένα για τα παιδιά και εφήβους, παρά τη σχετικά μικρή εμπειρία που έχουμε έως τώρα, δείχνουν ότι:

  1. Τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα ή συχνά είναι εντελώς ασυμπτωματικά.
  2. Τα παιδιά όμως μεταδίδουν τον ιό στους άλλους και πιθανόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  3. Για τα παιδιά με ήπιο μέτριο άσθμα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Ωστόσο ένα παιδί με δύσκολο άσθμα και πιθανόν επηρεασμένη αναπνευστική λειτουργία στη σπιρομετρία, έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει επιβαρυμένη εικόνα και να νοσηλευτεί αν μολυνθεί με covid-19.
  4. Η αντιασθματική αγωγή με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (φάρμακα που περιέχουν εισπνεόμενη κορτιζόνη) δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών ή βαρύτερης νόσησης.

Επιπλέον για τη σικλεσονίδη (ciclesonide: εισπνεόμενο φάρμακο της αντίστοιχης κατηγορίας) υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι παρακωλύει τον πολλαπλασιασμό του ιού, και αποτελεί ένα από τα υποψήφια όπλα στη μάχη για την καταπολέμηση του.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι σημαντικό τα παιδιά που βρίσκονται σε χρόνια αγωγή για το αναπνευστικό τους να συμμορφώνονται και να ακολουθούν την αγωγή και τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί.

Σε περίπτωση αναπνευστικής συμπτωματολογίας κρίνεται σκόπιμη η επικοινωνία με τον γιατρό του παιδιού επιπλέον της εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παρόξυνσης.

Γράφτηκε από Μάριος Παπαδόπουλος, Παιδοπνευμονολόγος – Παιδοαλλεργιολόγος, Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων και Επιστημονικός Συνεργάτης του Αλλεργιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων

Αναδημοσίευση από iasopaidon.gr