Κυτταρίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η κυτταρίτιδα θα μπορούσε να διεκδικεί την πρωτιά στα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν το γυναικείο φύλο. Αν αναρωτιέστε πού οφείλεται, στα γονίδια μας ή στον τρόπο ζωής, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που δεν κάνει διακρίσεις, αφού το έχουν σχεδόν όλες οι γυναίκες! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται ως κάποιο βαθμό σε 9 στις 10 γυναίκες.

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από τοπική αύξηση λίπους και δυσχερή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, που οδηγούν σε κυκλοφορική στάση και συσσώρευση νερού σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους, συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές και για αυτό πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία, ενώ επιδεινώνεται στην εγκυμοσύνη και στην κλιμακτήριο. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται είναι γενετικοί ή οργανικοί και επιδεινώνονται λόγω του καθημερινού στρες, της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας, της κακής διατροφής, του καπνίσματος και της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Εμφανίζεται κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς, την εσωτερική πλευρά των γονάτων, την κοιλιά και τα μπράτσα

Ταξινομείται σε συμπαγή, μαλακή και οιδηματώδη. Η συμπαγής είναι οριοθετημένη και συχνά συνοδεύεται από πόνο, λόγω της συμπίεσης των νευρικών απολήξεων. Παρουσιάζεται -με ελάχιστες εξαιρέσεις- σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, ακόμα και σε αθλήτριες. Η μαλακή είναι κινητή και απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες. Παρατηρείται σε γυναίκες με παχυσαρκία και με έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η οιδηματώδης συνδέεται με κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία των κάτω άκρων και με αυξημένη κατακράτηση υγρών.

Η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, καλλυντική φροντίδα του δέρματος, ενώ για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες. 
Κυτταρίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Διατροφή και άσκηση για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η υιοθέτηση καλύτερων και ποιοτικότερων διατροφικών συνηθειών. Αποφύγετε τις τοξίνες και τα λίπη, το έτοιμο φαγητό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Μειώστε τους υδατάνθρακες, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τη ζάχαρη και αυξήστε τις λευκές πρωτεΐνες, όπως ψάρι και κοτόπουλο. Προσθέστε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά κυρίως σπαράγγια, σέλινο, ρόκα, μαρούλι και καρότα. Καταναλώστε φρούτα όπως ανανά, γκρέιπφρουτ, κεράσια, πράσινα μήλα και φράουλες. Αυξήστε την πρόσληψη νερού και άλλων υγρών, όπως το πράσινο τσάι, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση του. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τελευταία τα αφεψήματα και τα συμπληρώματα διατροφής κατά της κυτταρίτιδας, τα οποία ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος, την παραγωγή κολλαγόνου και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στη λήψη τους, συμβουλευθείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας. 

Τέλος, εντάξτε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρηγορότερα από την ενοχλητική εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αν ήδη γυμνάζεστε, αυξήστε τη συχνότητα των προπονήσεων. Αν κάνετε λάστιχα, TRX ή μπάλες, προτιμήστε τις επαναλήψεις χωρίς πολλά διαλείμματα.

Θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Κατά τη διάρκεια του ντους κάνετε συχνές εναλλαγές κρύου και ζεστού νερού στην περιοχή όπου υπάρχει κυτταρίτιδα και χρησιμοποιείστε μια λούφα ή ένα γάντι μπάνιου που θα βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας. 

Αν το πρόβλημα είναι μικρό και θέλετε απλά να τονώσετε τη λέμφο και να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας στην πάσχουσα περιοχή, επιλέξτε μια αρωματική θεραπεία αποτοξίνωσης με βιολογικά αιθέρια έλαια. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, αφού θα νιώσετε να αποβάλλεται η συγκέντρωση τοξινών στα πόδια, τους μηρούς και την περιοχή των γλουτών, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η τοπική μικροκυκλοφορία. 
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι πιο έντονο, μπορείτε να καταφύγετε στις θεραπείες με εξειδικευμένες συσκευές, όπως οι υπέρηχοι και οι ραδιοσυχνότητες, που διασπούν ή συρρικνώνουν τα διογκωμένα λιποκύτταρα, ανανεώνοντας τις κυτταρικές διαδικασίες που έχουν επιβραδυνθεί. Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι ακόμη μία μη επεμβατική μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας.